De beste chatbot software kiezen doe je zo. (En deze 2 gebruiken wij)

Door slimme software zijn chatbots tegenwoordig niet meer uit het online landschap weg te denken. Die populariteit heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels heel veel keuze is. Door de bomen zie je dan al snel het bos niet meer. Wat is de beste chatbot software voor jouw doelstellingen?

In dit artikel bespreken we de populairste chatbot software van dit moment. We lichten voordelen en nadelen uit, zodat jij eenvoudiger kunt bepalen welke software het beste past bij wat jij ermee wilt bereiken.

Want niet elke chatbot is hetzelfde. En ingewikkelde software zorgt lang niet altijd voor de beste chatbot.

hulp bij het vinden van de beste chatbot software

Wat is chatbot software?

Voordat we in de vergelijkingen duiken, is het eerst belangrijk om af te bakenen wat we precies verstaan onder chatbot software.

Dat nemen we ruim: namelijk elke (online) tool of dienst die kan worden gebruikt om een chatbot in te maken.

Chatbot betekenis

En wanneer is iets dan een chatbot?

Een chatbot is een programma dat automatisch interactie met je bezoekers kan hebben. Het woord komt immers van de woorden “chat” en “robot”. De letterlijke betekenis van een chatbot is dan ook een robot die chat met de bezoekers van je website.

De meest ingewikkelde chatbots maken gebruik van machine learning, om zichzelf als het ware steeds verder te verrijken op basis van de gevoerde gesprekken. Dat is bijvoorbeeld handig voor een customer service chatbot, waar allerlei verschillende scenario’s de revue zullen passeren.

Zo ingewikkeld hoef je het in veel gevallen echter niet te maken. De beste chatbot is voor veel bedrijven een simpele. Een bot die bezoekers van je website begroet en die ze helpt te vinden wat ze zoeken.

Waarom chatbot software gebruiken een goed idee is

Een chatbot maken kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk zelf aan het coderen slaan en een complete bot vanaf niets bouwen. Op die manier krijg je het meeste vrijheid in je design en de opbouw van je workflows.

Maar met al die aanbieders die de basis al voor je gebouwd hebben, is dat vooral zonde van je tijd.

Met de juiste chatbot software hoef je namelijk geen code aan te raken. Het spoorwegnetwerk zit al in elkaar; jij hoeft alleen nog te bepalen waar de verschillende wissels je bezoekers naartoe sturen.

Hoe ziet jouw beste chatbot eruit?

Voordat we bij de verschillende software opties komen, wil ik je aanmoedigen om na te denken wat de beste chatbot voor jouw website allemaal kan.

Zoals hierboven al kort benoemd, zijn er verschillende soorten chatbots.

 • Rule based chatbots maken gebruik van vaste regels en patronen. Hiervoor moet je zelf bepaalde scenario’s bedenken en dit “uittekenen” in de backend van de bot. Hier is het voor de gebruiker niet mogelijk een vrije vraag in te voeren, maar krijg je de keuze uit verschillende vooraf ingestelde opties.
 • Natural Language Processing (NLP) chatbots maken gebruik van NLP-technologie om de intentie achter vragen te begrijpen. Dit type chatbots maakt gebruik van machine learning om zichzelf te trainen en steeds betere antwoorden te geven. Dit is het type chatbot dat je het gevoel kan geven door een mens te zijn geholpen.
 • Hybride chatbots zijn een combinatie van bovenstaande.

Voordelen chatbot

De belangrijkste voordelen van een chatbot op je website zijn o.a.:

 • Een chatbot is altijd beschikbaar, zonder dat je 24/7 iemand op de customer service hoeft te zetten
 • Meerdere mensen tegelijk kunnen gebruik maken van de chatbot
 • Daardoor is een chatbot vaak flink goedkoper dan een met mensen bezette customer service
 • Het is een goede manier om je conversie te verbeteren doordat het je bezoekers laagdrempelig verder helpt

Nadelen chatbot

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan chatbots. Zeker wanneer je kiest voor een chatbot met NLP, ligt het gevaar van irritatie onder je bezoekers op de loer. Maar ook bij een beroerd uitgedachte flow bestaat dat risico. Niets zo irritant als chatbot die niet begrijpt wat je wil en waar je maar terug blijft keren naar het begin.

Daarom nog maar eens de boodschap: de beste chatbot is niet altijd de meest ingewikkelde. Eenvoud is soms een heel stuk beter.

De beste chatbot software van dit moment

En dat brengt ons bij de beste chatbot software van dit moment. Want inmiddels hebben we een goed beeld van waar dit soort software aan moet voldoen.

 • Het moet eenvoudig in gebruik zijn, zodat jij zonder programmeerkennis de beste chatbot voor jouw doelen kunt maken
 • De chatbot moet eenvoudig getoond kunnen worden waar en wanneer jij wilt
 • De beschikbare keuzes moeten aansluiten bij de marketing funnel van jouw doelgroep

1. Futy

Wij zijn dol op de chatbot software van Futy door de eenvoud. Allereerst krijg je toegang tot verschillende vooraf opgebouwde chatbots.

Zoals je in het screenshot hieronder kunt zien heb je de keuze uit een bot die mensen de mogelijkheid geeft in contact te komen via WhatsApp of e-mail, of om direct leads te verzamelen.

De verschillende typen bots zijn eenvoudig aan en uit te zetten en te integreren op je website.

chatbot software van futy overzicht

De bots zelf zijn net zo eenvoudig aan te passen. Bekijk bijvoorbeeld het voorbeeld hieronder, van één van onze klanten waar we Futy voor gebruiken.

Je past eenvoudig de begroeting aan, kiest welke opties je jouw bezoeker wilt geven en waar die keuzes vervolgens naartoe leiden. Dat kan een contactoptie zijn, een formulier om iemand te converteren of een aparte pagina met meer informatie.

Dit is dus een duidelijk voorbeeld van een chatbot waar je zelf de kaders moet aangeven en vooraf bepaalde keuzes moet instellen. Heeft iemand een ingewikkeldere vraag, dan biedt de WhatsApp optie uitkomst.

de beste chatbot vormgeven in futy

Ook mooi: Futy koppelt eenvoudig met Google Analytics, zodat je de conversies van jouw chatbot ook in je rapportages terug kunt zien.

Futy is dan ook een aanrader voor bedrijven die een simpele maar effectieve manier zoeken om bezoekers van hun site de juiste kant op te leiden.

Meer weten? Bekijk de mogelijkheden en pricing van Futy.

2. RightMessage

Op de website van OnlineMarketing.nl maken we gebruik van RightMessage. Dit programma is in essentie vergelijkbaar met Futy, maar met een paar belangrijke verschillen:

 • De focus ligt bij RightMessage op het naar de juiste plek begeleiden van je bezoekers. De flows die je in deze software kunt bouwen zijn daardoor wat uitgebreider en vloeiender
 • Daarentegen wordt er minder dan bij Futy gestuurd op conversie of contact opnemen

Dat laatste was voor ons geen probleem, omdat we vooral inzetten op de productie van content. Voor ons is het belangrijk om mensen met een bepaald doel naar het juiste deel van de site te kunnen sturen.

Hoe ziet zo’n funnel binnen RightMessage er dan uit? Goed dat je het vraagt, want één van de grote voordelen van deze software is de overzichtelijkheid en eenvoud om een flow op te zetten.

Dit is een screenshot uit de backend, waar je stap voor stap kunt opbouwen hoe je jouw bezoeker wilt aanspreken, welke keuzes je wilt geven en waar die keuzes hen verder naartoe leiden.

Aan de voorkant komt dat er vervolgens ongeveer zo uit te zien. Het is misschien niet echt het klassieke beeld van een chatbot. Maar het doet wel precies wat de beste chatbot voor ons moet doen, namelijk onze bezoekers verder begeleiden naar de content die voor hen het meeste waarde heeft.

Meer weten? Bekijk de mogelijkheden en pricing van RightMessage.

3. Facebook Messenger bots

Last but not least: een sterke manier om gebruik te maken van de mogelijkheden die bots bieden, is het inzetten van Facebook Messenger bots.

Heel simpel gezegd is dat een chatbot die “woont” in Facebook Messenger. Zeker voor bedrijven die voor hun verkeer grotendeels afhankelijk zijn van Facebook, kan dit daarom een interessante optie zijn.

Je kunt meer lezen over het inzetten van Facebook Messenger bots in dit artikel. Liever luisteren om meer te ontdekken? Beluister dan het onderstaande interview met Facebook Messenger expert Lars maat.

Written by

Nick Heurter Follow

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…