Deze online betaalsystemen zijn populair voor 2021

Online betaalsystemen zijn inmiddels niet meer uit onze samenleving weg te denken. Elk jaar besteden consumenten meer geld in webshops. Door de coronacrisis is die groei alleen maar versneld, doordat nog meer mensen fysieke winkels vermijden en ondernemers gedwongen worden om online zaken te doen.

Misschien ben jij wel een van die ondernemers. Of je loopt al een tijdje met het idee om een webshop te openen, voor een bestaande offline onderneming of gewoon helemaal “van scratch”. Ook een nieuwe website kan natuurlijk reden zijn om je te verdiepen in de juiste manier om betalingen te ontvangen.

Wat jouw overweging ook is: je bent hier waarschijnlijk terechtgekomen omdat je een online betaalsysteem nodig hebt en wilt weten welke opties er zijn. Als je geen zin hebt om te wachten, kun je daarom meteen doorspringen naar het overzicht.

Inhoud:

Of lees hieronder rustig verder, dan kom je de lijst met online betaalsystemen namelijk vanzelf tegen.

online betaalsystemen zijn bijzonder veelzijdig, welke past het beste

Waarom we niet meer om online betaalsystemen heen kunnen

De belangrijkste reden dat je als ondernemer niet meer om online betaalsystemen heen kunt, is de gigantisch toenemende vraag naar de mogelijkheid om online zaken te doen.

Voortdurend hoor je op het nieuws dat de omzet van webshops weer is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Onze wereld is al jaren aan een onstuitbare digitale opmars bezig. Als ondernemer of winkelier heb je eigenlijk geen andere keus dan daarin meegaan en je producten en diensten (ook) online te koop aan te bieden.

Die ontwikkelingen zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis alleen maar verder in een stroomversnelling terechtgekomen. Online is voor veel mensen de enige plek waar zij überhaupt nog verkopen kunnen doen, doordat steeds minder mensen nog naar de winkelstraat komen en veel ondernemers gedwongen de deuren moesten sluiten.

Wil je succesvol online verkopen, dan is het belangrijk dat je jouw (potentiële) klant een zo prettig mogelijke betaling biedt, liefst met een brede selectie betaalopties. De ene klant betaalt immers het liefst direct via Ideal of creditcard, de andere doet dat liever achteraf met Klarna.

Daarom kun je voor online succes eigenlijk niet om een goed online betaalsysteem heen.

Wat is een betaalsyteem?

Een betaalsysteem is een systeem dat wordt gebruikt om betalingen af te handelen. Inkoppertje, hoor ik je nu denken, maar het is wel belangrijk om daar vooraf kort iets over te zeggen.

Zo heb je online vaak meerdere onderdelen die samen dat betaalsysteem vormen.

Wanneer je in een webshop afrekent met Ideal, dan betekent dit bijvoorbeeld niet dat Ideal in dit geval het betaalsysteem is. Er zit dan namelijk ook een payment provider als Mollie achter en ook de webshop maakt onderdeel uit van het betaalsysteem, want dat is de plek waar de betaalpagina wordt gegenereerd.

Om het overzichtelijk te houden, hebben we in het vervolg van dit artikel vooral over tools en toepassingen waarmee je het technische deel van de betaling kunt regelen. In het voorbeeld hierboven dus Mollie.

Dat wil nog niet zeggen dat je met die tools meteen een volledig betaalsysteem actief hebt op je website. Omdat elke onderneming nu eenmaal andere dingen vraagt van zo’n systeem bespreken we per tool de voor- en nadelen en waar dat die toepassing geschikt voor maakt.

De populairste betaalsystemen voor 2021

Dan is het nu tijd voor waar je hier eigenlijk voor gekomen bent: welke online betaalsystemen zijn er zoal om uit te kiezen in 2021?

Allereerst zijn dat er natuurlijk te veel om op te noemen. Deze lijst is dus bij lange na niet volledig, maar bevat de meest bekende opties. Is er een online betaalsysteem dat jij echt mist op deze lijst? Laat dan even van je horen in een reactie onder dit artikel!

Plug&Pay (voor kick-ass betaalpagina’s)

Plug&Pay is een krachtige tool voor het bouwen van super sterke betalingspagina’s. Je hebt de beschikking over kant-en-klare templates die zijn geoptimaliseerd voor conversie.

Wat erg tof is aan Plug&Pay, is dat er allerlei handige extra’s zijn ingebouwd voor het verhogen van je omzet. Denk aan het aanbieden van kassakoopjes, of het opzetten van een affiliate programma om ook anderen jouw product te laten promoten.

Houd er rekening mee dat het nog geen compleet betaalsysteem is: je hebt toch nog een oplossing als Mollie nodig om daadwerkelijk betalingen met o.a. Ideal te kunnen verwerken. Desondanks is het toch al een vrij kostbaar programma.

Voordelen:

 • Zeer compleet pakket voor betaalpagina’s
 • Makkelijk upsells aanmaken
 • Boost eenvoudig je omzet met affiliate verkopers
 • Geoptimaliseerd voor conversie
 • Ook zonder complete webshop eenvoudig producten verkopen

Nadelen:

 • Aan de prijzige kant
 • Veel toeters en bellen die niet iedere website of -shop nodig heeft

Voor wie? Ideaal voor wie wat duurdere producten (of bijvoorbeeld trainingen) te verkopen heeft, die ook graag gebruik maken van een affiliates om tegen een vergoeding hun product te verkopen.

Daarnaast is Plug&Pay een ideale oplossing voor het verkopen van informatieproducten of een aantal losse producten. Snel een goed converterende betaalpagina en affiliate systeem nodig voor jouw online verkopen? Dan is Plug&Pay the way to go.

Ook grote (WooCommerce) webshops kunnen via een extra koppeling (bijvoorbeeld via Zapier) profiteren van conversie en omzet stuwende voordelen van Plug&Pay.

Voor webshops met kleine bezoekersaantallen is dit systeem minder geschikt. Dat zit hem in de vrij hoge investering die je er alleen uithaalt met voldoende extra conversies.

plug&pay is een voorbeeld van een betaalsysteem gericht op conversie

Blijkt na die gratis proefversie dat het toch niet helemaal past bij wat jij zocht? Dan hebben we er nog een die je zou kunnen proberen…

PayPro (kant-en-klare krachtpatser)

Heb je geen uitgebreide webshop maar wil je gewoon simpel een paar producten, training of andere dienst verkopen op je website? Dan is PayPro misschien wel het beste online betaalssyteem voor jou.

PayPro is misschien nog niet zo bekend als veel andere online betaalsystemen als Mollie. Na er een tijdje mee gewerkt te hebben moet ik zeggen: onterecht.

PayPro als online betaalsysteem verdient meer liefde, dus dat krijgen ze bij deze!

Voordelen:

 • Belangrijkste betalingsopties geïntegreerd
 • Ingebouwd affiliate netwerk om je omzet verder te verhogen
 • Eenvoudig betaalknoppen aanmaken
 • Keuze uit verschillende modules zodat je nooit te veel betaalt
 • Eigen affiliate netwerk waar je jouw product kunt promoten, maar ook producten van derden voor wat extra passief inkomen

Nadelen:

 • Vooral geschikt voor (enkele) losse producten, niet ter vervanging voor een webshop module
 • Ziet er wat minder “sexy” uit dan de meeste andere online betaalsystemen (en looks matter online)

Voor wie? PayPro is de perfecte oplossing voor wie een los product (of enkele losse producten) te verkopen heeft. Niet voor niets weten vooral veel aanbieders van online trainingen en cursussen hun weg naar dit betaalsysteem te vinden.

Maar ook voor wie één of enkele producten te verkopen heeft – zoals een goodybox – of een abonnement (maandelijks terugkerende betalingen kan PayPro namelijk óók verwerken), is het een aanrader PayPro eens te checken ?

paypro als een van de simpele en veelzijdige online betaalsystemen

Mollie (tip voor WooCommerce webshops)

En dan komen we bij een van de bekendste namen in het landschap van online betaalsystemen: Mollie is één van de meest gebruikte betalingsoplossingen voor WooCommerce webshops.

Mollie kwam hierboven al even voorbij: het is als het ware de “bank” die het daadwerkelijke transactie gedeelte van een online betaling voor haar rekening neemt. Die betaling van de rekening van de klant naar die van jouw bedrijf moet ergens langs lopen, nietwaar?

That’s where Mollie comes in.

Andere bekende bedrijven die hetzelfde bieden zijn bijvoorbeeld Stripe, Ingenico, Rabobank (Omnikassa), Buckaroo en Adyen.

Mollie is echter niet voor niets een van de populairste: de tarieven die je betaalt per transactie (als vergoeding voor de dienstverlening van Mollie) meestal het gunstigst, zeker voor de Nederlandse markt. Daarnaast hebben we persoonlijk goede ervaringen met de klantenservice van Mollie.

Voordelen:

 • Scherpe tarieven voor transacties
 • Professionele en Nederlandstalige klantenservice
 • Overzichtelijk dashboard
 • Alle belangrijke betaalopties inbegrepen

Nadelen:

 • Niets in het oog springends voor de service die Mollie biedt
 • Je hebt altijd nog een andere technische oplossing nodig voor de betaalpagina op je website

Voor wie? Mollie is vooral aan te raden voor mensen die simpel betalingen willen kunnen ontvangen in hun (WooCommerce) webshop.

mollie is misschien wel het bekendste online betaalsysteem

Tikkie zakelijk (misschien wel het makkelijkste online betaalsysteem)

Stuur je even een tikkie?

Hoe vaak heb je die vraag niet voorbij horen komen het afgelopen jaar? Vaak ging het dan waarschijnlijk om iemand met wie je uit eten was geweest wat jij had voorgeschoten, of een vriend die zijn portemonnee was vergeten bij een avondje bieren in de kroeg (toen het nog kon dan he).

Maar waarom zou je als kapper, trainer, loodgieter, fietsenmaker of ga zo maar door geen tikkie naar je klant sturen, in plaats van een factuur? Dat maakt het voor je klant in ieder geval veel makkelijker om te betalen.

En je wilt betalen nu eenmaal zo eenvoudig mogelijk mogen.

Een klant waar ik als freelance copywriter voor werk – een online therapeut – heeft dit verleden jaar ingevoerd en voor haar is het ideaal om op deze manier een consult te kunnen afrekenen.

Voordelen:

 • Makkelijk en snel in gebruik
 • Een hype en dus heel herkenbaar
 • Gebruiksvriendelijk voor je klanten
 • Verder geen ingewikkelde integraties nodig om online je product of dienst te kunnen verkopen

Nadelen:

 • Niet geschikt voor webshops met veel producten
 • Geen directe betaling: je moet handmatig een betaalverzoek versturen en de klant moet deze voldoen

Voor wie? In mijn ogen ik Tikkie zakelijk vooral een interessante optie voor ondernemers die diensten verkopen die normaal gesproken achteraf gefactureerd worden. Denk aan therapeuten, maar ook aanbieders van cursussen. Ook producten waarbij de leversnelheid minder essentieel is – zoals ambachtelijke producten – zijn goed te verkopen met Tikkie zakelijk.

ook tikkie kan prima ingezet worden als online betaalsysteem

Written by

Nick Heurter Follow

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…