Hoofdstuk 3: Chinese webshops en marktplaatsen

Chinese webshops en marktplaatsen nemen in deze gids een beetje een bijzondere plaats in. In de vorige hoofdstukken ging het namelijk vooral om platformen waar je als ondernemer zelf je producten kunt aanbieden. Chinese marktplaatsen daarentegen worden vooral gebruikt om groot en goedkoop in te slaan. Vervolgens verdienen die inkopers geld door de producten met […]

Hoofdstuk 3: Chinese webshops en marktplaatsen

Chinese webshops en marktplaatsen nemen in deze gids een beetje een bijzondere plaats in. In de vorige hoofdstukken ging het namelijk vooral om platformen waar je als ondernemer zelf je producten kunt aanbieden.

Chinese marktplaatsen daarentegen worden vooral gebruikt om groot en goedkoop in te slaan. Vervolgens verdienen die inkopers geld door de producten met winst door te verkopen.

Als ondernemer is het vaak minder interessant om hier je eigen aanbod op aan te bieden.

Het kán overigens wel. Zeker wanneer je een wereldwijde focus hebt, producten in grote aantallen verkoopt of concurrerend bent op prijs.

Daarover lees je meer in dit hoofdstuk. Je vindt een aantal webshops en marktplaatsen waar je voordelig kunt inkopen en waar je eventueel je eigen producten kunt aanbieden.

Wil je meer succes behalen met je eigen marketplace marketing? Ga dan naar de startpagina van onze marketplace marketing gids of gebruik het uitklapmenu hier linksboven.

chinese webshops en marktplaatsen overzicht

Geld verdienen met Chinese webshops

Juist omdat je via Chinese webshops en marktplaatsen vaak goedkoop producten in grote aantallen kunt inkopen, is het voor veel internet ondernemers een lucratieve business.

Het concept is relatief eenvoudig. Je koopt een grote partij van een bepaald product via een Chinese marktplaats, haalt die naar Nederland en verkoopt het hier per stuk via je eigen webshop voor een hogere stuksprijs dan jouw inkoopprijs.

Meer hierover kun je lezen in ons artikel over het beginnen van een eigen bedrijf zonder geld.

In het vervolg van dit hoofdstuk gaan we kijken welke Chinese marktplaatsen er zijn en wat de belangrijkste kenmerken zijn.

Meer weten over hoe zo’n business eruitzoet?

Bekijk dan dit toffe gratis webinar eens. Daarin neemt een succesvolle online ondernemer je mee in het verhaal hoe hij zijn winstgevende online bedrijf startte.

Een overzicht van Chinese marktplaatsen

Het zal je niet verbazen: er zijn flink wat Chinese webshops en marktplaatsen actief.

In het overzicht hieronder beperken we ons tot degenen waar je als inwonende van de EU relatief eenvoudig kunt bestellen. Ook bespreken we of de shop vooral gericht is op ondernemers of consumenten.

1. Alibaba

Alibaba is een B2B platform waar bedrijven groothandel inkopen kunnen doen bij aanbieders uit Azië, met name China.

Het rijk gevarieerde aanbod maakt dat bedrijven hier vrijwel alles kunnen vinden. Van fabrieksproducten tot speciaal gemaakte goederen en machineonderdelen.

De webshop van Alibaba is bovendien gebruiksvriendelijk, waardoor het de ideale manier is voor bedrijven en ondernemers om hun inkoop te regelen en goedkope leveranciers te vinden om de kosten te drukken.

Interessant voor:

  • Ondernemers die grote hoeveelheden van een product willen inkopen, bijvoorbeeld om in hun eigen webshop te verkopen.
  • Bedrijven die op zoek zijn naar (goedkope) leveranciers.
  • Ondernemers die op zoek zijn naar dropshipping partners.

2. AliExpress

AliExpress valt onder hetzelfde moederbedrijf als Alibaba. Waar Alibaba een B2B platform is, richt AliExpress zich als Chinese webshop op de consument.

Daarmee is AliExpress eigenlijk het Chinese alternatief voor Bol.com of Amazon.

AliExpress is dé manier om als consument te profiteren van goedkope Chinese producten.

Houd er wel rekening mee dat je bestelling een (flinke) tijd onderweg kan zijn en dat de regelgeving in China anders is dan bij ons. Bestel geen producten die hier illegaal zijn, dan loop je het risico dat je pakketje in beslag wordt genomen bij de douane. (Meer hierover lees je onderin dit hoofdstuk.)

Zelf verkopen via AliExpress

Doordat producten op AliExpress spotgoedkoop worden aangeboden, is het lang niet voor elke Nederlandse of Europese ondernemer interessant om zijn eigen producten hier aan te bieden.

Je bent immers vrijwel altijd duurder dan je concurrentie.

Wel kan het interessant zijn om – wanneer je een goede kwaliteit biedt voor een scherpe prijs – de Aziatische markt te bereiken. Want waar wij bij AliExpress op zoek zijn naar goedkope producten, is men in China juist op zoek naar producten van betere kwaliteit.

Met die kleine terzijde, kunnen we wel stellen dat verkopen via Bol.com, Amazon of een andere Nederlandse marktplaats vaak een (veel) interessantere optie is.

AliExpress is dus interessant voor:

  • Koopjesjagende consumenten.
  • Ondernemers die hun producten willen aanbieden op de Aziatische markt.

3. DHGate

DHGate is een groothandel die de brug slaat tussen Chinese webshops, marktplaatsen en groothandels, en kopers wereldwijd.

Ze bieden ook een interessante dropshipping optie, waarmee je producten van Chinese webshops kunt verkopen zonder dat je zelf een voorraad hoeft aan te leggen.

De focus van dit platform ligt op elektronica en gadgets.

Interessant voor:

  • Consumenten die op zoek zijn naar goedkope gadgets en elektronica (houd rekening met kwaliteitsrisico’s!)
  • Ondernemers die goede dropshipping partners zoeken.

4. Banggood

Banggood specialiseert zich vooral in games en technische accessoires. Groot inkopen is mogelijk, waardoor ze een geschikt platform bieden voor wie bijvoorbeeld smartphone accessoires wil verkopen.

5. LightInTheBox

LightInTheBox richt zich dan weer voornamelijk op sieraden, accessoires en kleding. Ook dit is een platform met een wereldwijde oriëntatie, wat uiteraard betekent dat je er ook aanbod van Chinese webshops en fabrikanten terugvindt.

Interessant voor:

  • Fashionista’s en koopjesjagers.

6. Geekbuying

Hoewel de naam een specifieke klantenkring doet verwachten, kun je bij Geekbuying terecht voor een breed assortiment artikelen.

De focus ligt uiteraard wel op “geeky” spul. Denk aan items voor een smart home en leuke elektrische hebbedingetjes.

Hier moet je rekening mee houden bij het bestellen bij Chinese marktplaatsen

De regels voor producten zijn in China ietsjes losser dan bij ons. Zo zijn er in Chinese webshops producten te koop die je hier nooit tegen zult komen.

Met als simpele reden dat ze in Nederland verboden zijn.

Denk aan namaakproducten, tabak, geneesmiddelen of (nep) wapens. Houd er rekening mee dat – ook al kun je ze in een Chinese webshop bestellen – deze producten in Nederland nog steeds illegaal zijn, of niet ingevoerd mogen worden.

Dat betekent dat je pakketje onderschept kan worden door de douane. Zonde, hoe goedkoop je bestelling uit China ook was.

En over die regels gesproken: ook de veiligheid van Chinese producten laat nogal eens te wensen over. Producten die binnen de EU worden verkocht, moeten voldoen aan allerlei veiligheidseisen. Die zekerheid mis je wanneer je besluit te bestellen bij Chinese webshops.

let bij chinese webshops op de kwaliteit

Dat is natuurlijk niet zo erg wanneer je een mooi nieuw servies laat overkomen vanuit China. Maar bij elektrische apparatuur of een e-step met zadel als alternatief voor een brommer, kan het linke soep zijn.

Check dus altijd of de producten die je (in)koopt een CE-keurmerk hebben. Dat keurmerk laat je zien dat de producten voldoen aan de Europese normen en veilig genoeg zijn om hier verkocht te worden.

Wil jij meer succes uit je e-commerce business halen en sparren met andere ondernemers zoals jij? Check dan eens deze webshop community, vol waardevolle kennis, tips en tricks en gelijkgestemden om van te leren.