2020 in 9 inhakers: zo zag het afgelopen jaar eruit

Inhakers zijn al jaren de perfecte manier om je bereik en interactie op social media te verhogen. Aan de hand van een inhaakkalender kun je inhakers zorgvuldig inplannen, maar succes is zeker niet gegarandeerd.

Het moment en het verrassingseffect spelen een grote rol bij de effectiviteit van een inhaker. Er is dus niet alleen creativiteit nodig, maar ook een gevoel voor timing.

Daardoor geven inhakers vaak ook een schitterend beeld van het jaar dat we achter de rug hebben.

Wie maakte dit jaar de grappigste, mooiste, snelste en meest creatieve inhaker op actualiteit, hypes of vaste feestdagen? Ter inspiratie zette ik mijn favoriete inhakers van 2020 op een rijtje! Doe er volgend jaar je voordeel mee voor het vinden van jouw eigen inhakers in 2021.

1. In januari lagen er al paaseitjes in de schappen

2021 inhaker van Hema

De timing van een inhaker is belangrijk, maar dat betekent niet dat je moet wachten tot de feestdag zelf. Vanaf het moment dat een dag veelbesproken is, is een inhaker al een goed idee. En tja, paaseitjes en pepernoten zijn nu eenmaal al een discussiepunt vanaf het moment waarop ze in de winkel liggen. Dat heeft HEMA duidelijk begrepen.

2. Dry january en goede voornemens

de inhaker van bol.com op dry january 2020

Een beproefd concept van Bol.com: grappige fake reviews schrijven en die relateren aan een inhaakdatum. Het jaar begint altijd met goede voornemens, en deze dikke vette knipoog naar Dry January vond ik zeer geslaagd. Leuk feitje: in 2019 won de inhaker van Bol.com, met een vergelijkbare knipoog naar de ophef rond het trollenleger van zanger Dotan, de prijs voor de beste inhaker van het jaar.

3. Je hebt griep en je hebt mannengriep

een slimme inhaker van kruidvat in 2020

Het heerst weer: de griep. Het heeft even geduurd, maar bij Kruidvat weet men hoe ze mannengriep moeten bestrijden. Voor diegene die het nog niet weten: mannengriep is een ernstige vorm van de griep die elke man minstens een keer in hun leven velt. Het nagelt de meest macho mannen hulpeloos aan de bank met een dekentje en een kop thee. Met deze hulpmiddelen ben je snel weer het mannetje.

4. Was je handen stuk

bij hornbach zijn ze zeker niet vies van scherpe inhakers

Het zijn befaamde uitspraken van premier Mark Rutte tijdens de eerste persconferenties: ‘Was je handen stuk’ en ‘Stop met handen schudden’. Waar de meeste bedrijven hun handen afhielden van een inhaker over het coronavirus, nam de Hornbach hier wel de touwtjes in handen. Een serieuze verwijzing naar de gedragsregels van het RIVM en natuurlijk de koppeling naar de werkhandschoenen voor het klussen. En misschien stiekem ook wel naar het slippertje van Rutte die na zijn eerste aankondiging over het stoppen met schudden pardoes de eerste de beste hand pakte die naar hem werd uitgestoken.

5. Voor alle schijterds onder ons

handige social media inhaker van vakantieveilingen

De eerste weken van de lockdown stonden in het teken van hamsteren. Vooral toiletpapier werd massaal gehamsterd en daar speelde Vakantieveilingen handig op in. Met maar liefst 96 rollen zit je voorlopig niet meer zonder toiletpapier. In totaal tellen de rollen zo’n 1,9 kilometer aan papier. Je kunt dus wel even vooruit. Misschien voor de zekerheid toch maar twee multipacks inslaan..?

6. Kappertjes gingen weer open

deze geniale inhaker van jumbo speelde echt in op wat de gemoederen bezighield

Na de intelligente lockdown – die ongeveer twee maanden duurde – volgenden er versoepelingen. Ook de kappers mochten eindelijk weer open. Een opluchting voor velen en hoe dan ook een veelbesproken moment. Jumbo liet dit inhaakmoment niet aan de neus voorbij gaan. Deze creatieve inhaker van de Jumbo lijkt zo makkelijk, maar kom er maar eens op..

7. Herrieschoppers in de thuisbioscoop

deze grappige inhaker van pathé op het gedwongen dichtblijven werd luid rondgeschreeuwd op social media

Wordt de film door iemand verstoord? Ligt je partner op de bank te snurken? Of is er iets anders gebeurd? Stuur dan Pathé een SMS-alert om te waarschuwen. Zij komen direct naar je toe om je te helpen of mensen die de boel verstoren uit de zaal te verwijderen. Met deze knipoog speelde Pathé in op de periode dat de bioscopen gesloten waren en dat men thuis films moest kijken.

8. Veel lof voor dit Halloween kostuum

deze inhaker van albert heijn voor halloween verdient alle lof

Het inhaker-recept hoeft niet moeilijk te zijn en mag best een vooropgezet plan zijn. Als je het doet, doe het dan goed. Neem een actueel thema, koppel dit aan een product, gooi er een woordgrapje overheen en je hebt een succesvolle inhaker te pakken. Het ging hier natuurlijk over Halloween en de witlof aanbieding van de Albert Heijn. ‘Alle lof voor Albert Heijn’ voor deze creatieve uitspatting.

9. ‘Hij staat!’ over de kerstboom

mooie inhaker van wnf op een actueel thema dat het goed doet op social media

Dit is iets wat je al eerder zag in deze lijst: een merk dat gebruik maakt van een veelbesproken nieuwsberichten. In dit geval de enorme ontbossing van het regenwoud en het feit dat mensen hun kerstboom dit jaar vroeg opzetten. Combineer dit met een herkenbare uitspraak en je hebt een succesvolle inhaker te pakken. Ik dacht stiekem zelfs terug aan het beroemde commentaar van Hans van Zetten bij de gouden turnoefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen: ‘Hij staat!’

Hulp nodig bij inhaken via social media?

Ben je genoeg geïnspireerd door deze blog? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan om een aantal leuke inhakers te bedenken. Daarbij willen we je nog één ding meegeven: doe het goed of doe het niet. Heb je nog hulp nodig om een social media post te bedenken? Neem contact op met onze specialisten (info@onlinemarketing.nl) en we helpen je graag verder of gooi eens een balletje op in de community. Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen naar de schrijver van dit artikel ?

Written by

Jeroen van der Zwet Follow

Jeroen is bij JMPromotions altijd bezig met manieren voor zijn klanten te bedenken om op te vallen. Hij is dan ook een groot fan van creatieve inhakers die de aandacht opeisen.

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…