Geld verdienen met bloggen. Hoe doe je dat en is het voor iedereen?

Wil jij ook geld verdienen met bloggen? Je bent niet de enige. Want wie droomt er niet van om te kunnen werken waar (zolang er wifi is) en wanneer het jou uitkomt?

Gelukkig zou je ook zeker niet de eerste zijn die het voor elkaar krijgt. Dus er gloort hoop!

Maar, het opzetten van een blog die je voldoende geld oplevert om van rond te komen, is zeker niet eenvoudig.

Al van jongs af aan ben ik dol op taal en schrijven. Sinds een aantal maanden ben ik nu – naast mijn vaste baan als redacteur voor OnlineMarketing.nl – bezig met het opbouwen van een passief inkomen met blogs. In dit artikel bespreek ik de tips waar ik zelf het meest aan heb gehad in mijn eerste stappen om geld te verdienen met bloggen.

geld verdienen met bloggen doe je zo

Geld verdienen met bloggen begint bij de basics (4 stappen)

Een goed begin is het halve werk. Voor het opzetten van een blog waar je geld mee kunt verdienen, kunnen we dat klassieke spreekwoord zelfs nog wat scherper formuleren.

Zonder goed begin ga je nooit geld verdienen aan je blog. Het goede begin hieronder gaat je in ieder geval alvast aardig op weg helpen.

1. Kies een niche en start je blog

Open deuren tijd! Voordat je geld kunt verdienen met bloggen, zul je natuurlijk wel een blog moeten starten.

Flauw, ik weet het, maar het is niet voor niets de eerste tip. Ik wil je namelijk aanraden om eerst goed na te denken over het onderwerp waar je jouw blog over gaat maken.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een onderwerp kiest waar daadwerkelijk geld mee te verdienen valt. (Meer daarover lees je onder het kopje affiliate inkomen.)

Misschien is je eerste neiging om te kiezen voor een markt met dure producten waar veel vraag naar is, zoals mobiele telefoons, verzekeringen of auto’s.

Hoewel mensen daar in het verleden zeker goede resultaten mee hebben geboekt, moet ik je toch teleurstellen: voor deze markten ben je toch echt te laat.

Je hebt meer kans van slagen wanneer je een duidelijke niche kiest: een klein en goed afgebakend stukje markt. Een goede niche is iets waar je zelf enthousiast over bent of al het een en ander van af weet en waarvan je zelf misschien vindt dat er nog weinig over te vinden is.

Kies bij voorkeur voor een niche waar je zelf al iets vanaf weet, of waar je op zijn minst iets denkt te kunnen bijdragen aan wat er al online te vinden is. Het wordt namelijk tijd voor stap twee…

2. Maak waardevolle content (en zorg dat die gevonden wordt in Google)

Om geld te verdienen met bloggen, zul je blogs moeten schrijven die mensen in de niche die je hebt gekozen verder helpt. Daarom is het zo belangrijk om een onderwerp te kiezen waar je iets toe te voegen hebt. Je kunt natuurlijk een kookblog beginnen, maar daar zijn er al zo ontzettend veel van dat het lastig is om nog genoeg toegevoegde waarde te bieden om bezoekers te trekken.

Tip: dit artikel over het doen van zoekwoordonderzoek kan je helpen om goede onderwerpen voor jouw blogs te vinden.

Ook het nadenken over een goede content marketing strategie kan je helpen om op inspiratie voor je artikelen te komen.

Die waardevolle content is de eerste stap naar goed worden gevonden via Google. Daar kun je nog meer uit halen door je te verdiepen in zoekmachine optimalisatie.

3. Bouw een band op met je lezers

Wanneer je blogs iedere dag worden gevonden door mensen die kennelijk geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp, is het doodzonde om ze na het lezen weer te laten vertrekken.

En dan maar hopen dat je ze ooit nog een keer terugziet. Met als risico dat ze de volgende keer op het resultaat van je concurrent klikken.

Zorg er daarom voor dat je in beeld kunt blijven bij de mensen die enthousiast zijn over je content. Bijvoorbeeld door een e-maillijst op te bouwen.

Wat voor mij erg goed werkt (en waar je weinig omkijken naar hebt) is een Facebook en/of Instagram pagina aan mijn niche websites koppelen. Dat is een kwestie van een pagina aanmaken en op je blog de optie geven die kanalen te volgen (zelf ben ik hiervoor groot fan van HelloBar).

Het aantal volgers groeit dan vanzelf (in het begin weliswaar langzaam, maar groei is groei). Voortaan kun je nieuwe artikelen eenvoudig onder de aandacht brengen van mensen die jouw content al eerder tof genoeg vonden om je te gaan volgen.

4. Tip om het vol te houden: zorg voor een inspirerende werkplek

Ter afsluiting van dit deel om de basis voor succes te leggen nog een belangrijke “offline” tip. Zorg voor een goede werkplek om aan je blog te werken! Zo voorkom je dat je jouw enthousiasme en concentratie verliest doordat je steeds aan de keukentafel moet plaatsnemen.

Die keukentafel lijkt een logische plek om te beginnen. Zeker in het begin, wanneer je nog geen geld verdient met je blog. Want dan ben je die vaste werkplek toch nog helemaal niet waard? Is het dan niet gewoon een hobby?

En dat is nu net waarom die werkplek wel van belang is. Je geeft er een intentie mee af: “Dit is meer dan een hobby. Dit is werk, ook al verdien ik er (nog) niet veel mee.”

Bovendien doet het wonderen voor je mindset en concentratie om een plek te hebben die echt bestemd is voor werken. Een hoekje of zelfs een kamertje dat je helemaal naar jouw smaak kunt inrichten met wat je inspirerend vindt. Probeer die plek zo ver mogelijk te scheiden van de plekken die je associeert met ontspanning, zoals de bank.

En wat je ook doet: vermijd in de slaapkamer werken, dat kan namelijk ook zorgen voor een slechte nachtrust doordat je een “werkvibe” in die kamer brengt.

Een echte werkplek creëren heeft voor mij een grote verandering gemaakt. Zodra ik daar zit met mijn laptop sta ik “aan”, waardoor ik veel productiever ben dan toen ik nog gewoon in de woonkamer mijn artikelen schreef. Bovendien is het heerlijk om je werkspullen gewoon te kunnen laten liggen en de volgende dag meteen weer van start te kunnen, zonder eerst weer de spullen op de keukentafel aan de kant te hoeven schuiven.

4 manieren om geld te verdienen met je blog

Goed, je hebt de perfecte niche gekozen, een mooie blog neergezet en knallend goede content gepubliceerd. Dat is niet onopgemerkt gebleven en de eerste mensen beginnen je blog te vinden. Er gaat niets boven dat gevoel van het eerste stijgende grafiekje in Google Analytics.

Geweldig. En nu?

Want bezoekers mogen ontvangen betekent nog niet dat je geld verdient met je blog. Denk dus ook na over manieren om die bezoekers te “monetizen”, oftewel geld aan hen te verdienen.

1. Advertenties

De meest voor de hand liggende manier waarop mensen geld aan hun blog verdienen is door advertenties te vertonen.

De meest gebruikte manier hiervoor is Google AdSense. Hiermee stel je jouw website als het ware beschikbaar voor advertenties die via Google Ads worden verspreid.

Let op! Houd wel rekening met de aangescherpte cookie- en privacywetgeving wanneer je besluit maakt van Google AdSense gebruik te maken op jouw blog.

Rijk zul je trouwens niet worden van deze advertenties. (Tenzij je het voor elkaar krijgt om honderdduizenden mensen naar je blog te trekken uiteraard.) Toch is het voor veel bloggers het begin van een eerste inkomen online.

2. Affiliate inkomen

Met het slim inzetten van affiliate links kun je al iets meer geld verdienen aan je blog.

Affiliate links zijn links naar bepaalde producten of diensten die jij in je content opneemt. Wanneer iemand daarop klikt en vervolgens bij de partij waarnaar je verwijst een aankoop doet, dan krijg jij een percentage van die omzet.

Weet je nog wat ik zei bij het kiezen van je niche? Eén manier om een niche te kiezen is kijken waar goede affiliate producten beschikbaar zijn die je wilt promoten. Welke producten leveren een leuke marge op, waar jij ook nog eens iets over kunt schrijven?

Mijn tip: kies een product waar je zelf enthousiast over bent. Of waar je in ieder geval met enig plezier over kunt schrijven. Dat maakt het veel makkelijker om vol te houden en voldoende te blijven bloggen om geld te verdienen met je affiliate links.

Lees meer over affiliate marketing in onze LinkPizza review. Dat is een platform dat het toevoegen van deze affiliate links eenvoudiger maakt.

Of beluister ons interview met affiliate marketing expert Jacko Meijaard om inspiratie op te doen.

Jacko ontwikkelde het stappenplan De Affiliate Marketing Revolutie, een uitgebreide (online) cursus waarin hij je laat zien hoe je met succes een affiliate website opzet.

3. Maak deals met bedrijven

Je hoeft natuurlijk niet via zo’n affiliate link een bedrijf of product te promoten.

Zelf heb ik voor één van mijn websites bijvoorbeeld een deal gemaakt met een kleine, lokale aanbieder van de producten waarover ik schrijf.

Ik had ook kunnen kiezen voor affiliate links richting een online reus, maar dat heb ik heel bewust niet gedaan. Dat heeft drie hoofdredenen:

  • Ten eerste heeft deze ondernemer originele producten te bieden
  • Ten tweede gun ik hem de extra omzet meer dan die online reus
  • Ten derde gaat die gunfactor twee kanten op: met persoonlijke afspraken verdien je zelf ook een hoger bedrag dan via affiliate commissies

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het promoten van bepaalde services. Je kunt bijvoorbeeld leads verzamelen en die doorverkopen aan een dienstverlener in jouw niche.

4. Verkoop advertorialruimte

Het meeste geld in één klap verdien je waarschijnlijk door te bloggen voor een merk dat jou daar rechtstreeks voor betaalt. Dat heet een advertorial: jij krijgt een vooraf afgesproken bedrag om een artikel te schrijven waarin een artikel of dienst wordt gepromoot.

Het kan ook dat het bedrijf de advertorial schrijft en jij alleen maar hoeft te publiceren.

Hoewel de bedragen die je hiervoor krijgt flink kunnen oplopen, hebben advertorials voor mij twee grote nadelen:

  • Je moet eerst een flink bereik hebben opgebouwd voor je interessant genoeg om advertorials te kunnen verkopen
  • Het trekt je geloofwaardigheid als blogger in twijfel wanneer je té veel advertorials plaatst. Want hoe onafhankelijk ben je dan en hoe betrouwbaar zijn je andere blogs?

Conclusie: is geld verdienen met bloggen voor iedereen weggelegd?

In principe kan iedereen een blog beginnen en daar geld mee verdienen. Realiseer je wel dat het aardig wat tijd kost om een succesvolle blog op te bouwen. En dat het in het begin kan voelen alsof je het allemaal voor niets aan het doen bent.

De eerste weken, misschien zelfs maanden, zul je namelijk vooral bezig zijn om artikelen te schrijven. Zonder dat je daar direct een resultaat van ziet.

Zelfs na die maanden zijn er geen garanties over hoeveel geld je website op gaat leveren. Hey, ik werk niet voor niets nog hier, ook van mijn eigen blogs word ik nog niet bepaald rijk 😉

Maar onthoud: er is maar één manier waarop geld verdienen met bloggen je überhaupt gaat lukken. En dat is volhouden. Er gaat niets boven dat gevoel van de eerste inkomsten via jouw blog te zien binnenkomen!

Geld verdienen met bloggen lukt alleen wanneer je vertrouwen houdt in jezelf
Geld verdienen met bloggen lukt alleen wanneer je vertrouwen houdt in jezelf

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…