Podcast #007 – ‘Website-snelheid’ & ‘Digitale toegankelijkheid’ ontrafeld door Erwin Hofman

Het interview waarin ‘website-snelheid‘ en ‘digitale toegankelijkheid‘ wordt ontrafeld. Erwin Hofman, in mijn ogen dé expert op het gebied van deze twee belangrijke website-aspecten.

In dit interview o.a. hoe je ervoor kan zorgen om een 99/100 score kan krijgen in de Google Pagespeedtest en hoe je kunt testen of een website digitaal goed toegankelijk is.

De podcast is hier direct te beluisteren:

Mocht je de podcast liever luisteren in de app op je telefoon, dat kan. Volg de links hieronder en ga direct naar deze aflevering:

Meer over ‘Website-snelheid’ & ‘Digitale toegankelijkheid’ ontrafeld

In het interview komt o.a. het volgende aan bod:

  • Het Lightbolt CMS
  • Website-snelheid, hoe belangrijk is het?
  • Waarom is er vaak een groot verschil tussen mobiel en desktop in de score van PageSpeed Insights?
  • Wat is de beste test om je site te testen?
  • Wanneer is een site snel genoeg?
  • Hoe zorg je dat een website sneller wordt én beter gaat scoren in de test?
  • Wanneer is een website goed digitaal toegankelijk?
  • Waarom is dat belangrijk?
  • Hoe kun je testen of een site digitaal goed toegankelijk is?
  • Is dit voor MKB bedrijven ook belangrijk?

Belangrijke links:

Extra aantekeningen aan de hand van de informatie van Erwin

Aanpassingen in de Google PageSpeed Insights

Wat is LCP?

LCP (grootste weergave met content): De tijd die nodig is om het grootste zichtbare element in de viewport weer te geven, vanaf het moment dat de gebruiker de URL opvraagt. Het grootste element is meestal een afbeelding of video, en soms een groot tekstelement op blokniveau.

Wat is TTI / Time to Interactive?

De TTI (Time To Interactive) meet hoe lang het duurt totdat de browser (en dus webpagina) gedurende 5 seconden idle is c.q. geen (o.a. JavaScript) taken meer krijgt opgelegd.

Wat is TBT / Total Blocking Time?

TBT is de optelsom van alle block-momenten. Een hoge TTI betekent niet dat de browser ook gedurende die tijd geblokkeerd was. Een browser kan tussendoor dus nog reageren op gebruikersinteractie (user interaction). Wel kunnen er meerdere momenten zijn waarop de main thread van de browser geblokkeerd was. De optelsom van die momenten, vormt de TBT.

Wat zijn Renderblocking-Resources?

Bronbestanden in je head-sectie die ervoor zorgen dat de browser niet verder kan met zijn werk. Tip: Verplaats Javascripts (of andere codes) naar de Footer of gebruik een defer-attribuut. Soms kan het CSS lazyloaden ook helpen. Combineer daarmee!

Welke testen zijn het best als je bezig bent met je website-snelheid?

Altijd op de hoogte blijven van de laatste podcasts of benieuwd naar de andere afleveringen? Je vindt ze hier en meld je aan!

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…