Eigen winkel of bedrijf beginnen zonder geld. Start voor jezelf in 2021!

Wil jij graag voor jezelf beginnen, maar heb je geen startkapitaal klaarliggen? Ontdek hoe het internet een eigen bedrijf beginnen zonder geld een stuk toegankelijker heeft gemaakt.

In dit artikel bespreek ik verschillende praktijkvoorbeelden van mezelf en mensen in mijn directe omgeving.

uitgelichte afbeelding voor je eigen bedrijf beginnen zonder geld

Iedereen kan nu een bedrijf beginnen zonder geld

Voor jezelf beginnen is tegenwoordig – met dank aan het internet – eenvoudiger dan ooit. Voor veel mensen is het ook de ultieme droom: eigen baas zijn. Zelf je uren bepalen. Een eigen bedrijf opbouwen waar jouw passie ligt. Toch durft nog lang niet iedereen de stap aan.

Vaak brengt ondernemen namelijk het gevoel van financiële onzekerheid met zich mee. Dat beeld is het afgelopen jaar – als gevolg van de coronacrisis waarin zoveel ondernemers het moeilijk kregen – alleen maar sterker geworden.

Toch zijn er ook zat manieren die iets voor jezelf beginnen zonder geld mogelijk maken.

Zo heb ik – en met mij verschillende mensen uit mijn direct omgeving – het zelf ook aangepakt. Een bedrijf beginnen zonder geld vraagt meestal wel om geduld. Je begint namelijk “gewoon” klein, zonder grote investering. Liefst naast een vaste baan die wel een beetje geld in het laatje brengt, want je moet immers wel je huur of hypotheek kunnen betalen.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hier zijn een aantal concrete ideeën waar je mee aan de slag zou kunnen.

6 ideeën voor een bedrijf om zonder geld te beginnen

Om je te laten zien dat voor jezelf beginnen zonder geld heel goed mogelijk is, zijn hier een aantal voorbeelden.

Let wel: als ik het heb over voor jezelf beginnen zonder geld, dan bedoel ik daarmee dat deze manieren om een bedrijf te starten geen grote investeringen of startkapitaal vragen. Voor veel van de opties zul je kleine kosten moeten maken om te beginnen (overigens niet voor allemaal). Daarom vind je bij elk van de ideeën een grove indicatie van de kosten waar je aan moet denken.

Mocht je na voor jezelf te zijn begonnen je bedrijf willen laten groeien? Dan vraagt dat mogelijk ook om de nodige extra investeringen. Idealiter komen die dan uit de omzet die je al maakt, zodat je er nog steeds geen eigen geld in hoeft te pompen. Ook hierover vertel ik bij de verschillende opties wat meer.

1. Affiliate marketing

Met affiliate marketing promoot je producten of diensten van een ander bedrijf, in ruil voor een deel van de omzet.

Meestal gebruik je hiervoor een speciale link. Komt iemand via jouw link op de website van de verkoper terecht en koopt hij of zij een product? Dan ontvang jij hiervoor commissie.

Voordelen

 • Je hoeft zelf geen product te hebben of ontwikkelen
 • Een eigen voorraad of winkel hebben is niet nodig
 • Beginnen kan dan ook heel laagdrempelig: alles wat je nodig hebt is een affiliate link om te promoten en een publiek om dat bij te doen

Zo affiliate link kun je verkrijgen door je aan te melden voor affiliate software of netwerken. De meeste affiliate marketeers promoten die link vervolgens via een website, maar je kunt dit ook doen via een YouTube kanaal of je social media kanalen.

Nadelen

 • Van elke verkoop krijg je slechts een klein percentage: je ontvangt vaak maar een paar euro (of nog minder) commissie
 • Je hebt bereik nodig om jouw link(s) te promoten
voorbeeld van de opbrengsten van een affiliate website
Hier zie je de ontwikkeling in opbrengsten van één van mijn eigen affiliate websites. Zoals je kunt zien gaat het met uitschieters naar boven en beneden, maar wordt het wel langzaamaan constanter.

Welke kosten komen erbij kijken?

Dat hangt af van je aanpak. Met een YouTube kanaal kun je direct aan de slag, maar dan heb je natuurlijk wel video apparatuur nodig. Het meest laagdrempelig is dan ook om jouw affiliate bedrijf te beginnen met een website. Je ben dan alleen wat kosten voor hosting en het bouwen van je website kwijt. De volgende tip gaat wat dieper op deze optie in.

2. Niche website of blog

Dit is mijn persoonlijk favoriete manier om een bedrijf te beginnen zonder geld.

Hier bouw je een website rondom een bepaalde niche. Een niche is het gedeelte van de “online markt” waar jij je op gaat richten. Dat kan heel breed zijn (bijvoorbeeld “fitness”), maar ik raad je aan om – zeker als starter – je niche zo klein mogelijk te maken.

De kracht van een goede niche website zit hem namelijk in de focus. Anders gezegd: een niche website lost een zeer specifiek probleem op of vervult een behoefte.

Voorbeeldje. Toen ik tijdje terug een step kocht voor mijn woon- werkverkeer, kwam ik tot de ontdekking dat er nog nauwelijks informatie te vinden was over de aanschaf van een step voor volwassenen. Dus besloot ik daar een website omheen te maken. Daar deel ik nu artikelen met tips voor de aanschap, reviews van verschillende steps enzovoorts.

Meer voorbeelden kun je vinden in het artikel over een winstgevende niche affiliate website maken.

Verdienmodel

Een van de meest voor de hand liggende inkomsten voor een niche website is ook weer affiliate marketing. Je kunt namelijk de producten waar je over schrijft aanbevelen en promoten voor de verkoper. Wanneer je met de content die jij deelt een heel specifiek probleem oplost, kun je in die tekst producten aanbevelen die mensen daarbij kunnen helpen.

Een goed voorbeeld is ook het artikel dat je nu aan het lezen bent. We richten ons hier op een specifieke vraag, namelijk hoe je zonder geld een bedrijf kunt starten. Waar relevant verwijzen we naar andere content of nuttige tools die jij kunt gebruiken om deze informatie in de praktijk te brengen. Word jij daar klant via onze link? Dan krijgen wij daar een commissie over, zonder dat het jou iets extra kost.

Win-win-win dus, want de verkoper heeft een extra product verkocht, jij bent verder geholpen met je vraagstuk en wij hebben wat verdiend met het delen van kennis en de tijd die het schrijven van dit artikel heeft gekost.

Daarnaast kun je ook omzet genereren door bijvoorbeeld advertenties te laten zien op je site of betaalde samenwerkingen met bedrijven aan te gaan.

Voordelen

 • Leuk om te maken wanneer je een onderwerp kiest dat jou interesseert of waar je passie over hebt
 • Je bouwt aan een passieve inkomstenbron. Wanneer de site eenmaal staat en bezoekers trekt, blijven de inkomsten ook doorlopen wanneer je niet aan je site werkt
 • Door de site steeds verder uit te bouwen verhoog je stap voor stap de inkomsten uit je eigen bedrijf zonder geld te hoeven investeren

Nadelen

 • Project voor een lange adem: het kost veel tijd om goede content te maken en te zorgen dat het scoort in Google
 • Mede daardoor kan het lastig zijn om je motivatie vast te houden en door te gaan totdat het bedrijfje geld op begint te leveren
een niche website vraagt om gedegen marktonderzoek

3. Online winkel beginnen zonder geld

Zijn de commissies die je als affiliate marketeer verdient jou te laag, maar zie je het ook niet zitten om een eigen winkel of voorraad te beheren?

Je kunt er ook voor kiezen een online winkel te beginnen met behulp van dropshipping.

Bij dropshipping verkoop jij zelf producten op je website of webshop, maar je hebt deze producten nog steeds niet zelf op voorraad. In plaats daarvan stuur jij de bij jou binnengekomen bestellingen door naar een fabrikant of groothandel. Die stuurt het product vervolgens rechtstreeks naar jouw klant, namens jou.

Dat is dus anders dan bij affiliate marketing, waar je de klant doorstuurt naar de webshop van de leverancier. In plaats daarvan neem je een groter gedeelte van het bestelproces zelf voor je rekening.

Dat betekent ook dat jij het aanspreekpunt bent voor de klant en verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld retouren.

Een oud collega van me verdiende met deze aanpak een leuk extraatje. Wat ik een erg mooi inzicht vond uit zijn aanpak: kies voor producten die makkelijk verzonden kunnen worden, maar die mensen ook niet snel terug zullen sturen. Hij had daarom gekozen voor een dropshipping webshop met 18+ artikelen. Je moet ergens rijk mee worden nietwaar? 😉

Voordelen

 • Vaak kun je het complete aanbod van een groothandel aanbieden, waardoor je al snel veel meer aanbod hebt dan met affiliate marketing
 • De commissies die je verdient zijn hoger, doordat je meer van het proces voor je rekening neemt

Nadelen

 • Jij bent het aanspreekpunt voor de klant, ook wanneer er iets misgaat met de verzending of bij een retour. Je bent dus tijd kwijt aan klantenservice
 • Wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt met één groothandel, ben je erg afhankelijk van die ene partner

4. Eigen winkel via Bol of Amazon

Nóg een andere manier om een bedrijf zonder (veel) geld te starten, is het verkopen van spullen via Bol.com of Amazon.

Je hebt misschien wel eens de online ondernemers voorbij zien komen op sociale media, die hier hun geld mee verdienen.

De essentie van deze aanpak komt erop neer dat je spullen goedkoop inkoopt vanuit Azië, om ze hier via Bol.com of Amazon met winst door te verkopen.

Klinkt simpel?

Is het ook, in essentie. Maar je moet natuurlijk wel weten hoe je dat goed aanpakt. Begin eens met je te verdiepen in hoe verkopen via Bol.com werkt.

Voordelen

 • Met relatief kleine investering kun je al starten
 • Geeft een grote mate aan vrijheid en ondernemersgeest

Nadelen

 • Niet écht een bedrijf beginnen zonder geld, want je hebt voorraad nodig om te starten
 • Als je niet weet wat je doet kun je met veel onverkochte spullen blijven zitten

5. Online praktijk

Voor deze methode heb ik persoonlijk een zwak, omdat het een project is waar ik al een paar jaar aan werk voor de praktijk van mijn moeder.

Ze is al decennia lang gediplomeerd Bach therapeut (een natuurlijke therapievorm die zich richt op emoties en gevoelens). Al heel lang had ze de wens om daarvoor een praktijk te openen, maar het ontbrak haar aan de ruimte aan huis, of de financiële middelen om die ruimte te huren.

Een praktijk voor jezelf beginnen zonder geld voor praktijkruimte valt niet mee. Dus waarom zou je die praktijkruimte dan niet online starten?

Dus dat is wat we deden. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een offline praktijk.

Een voorbeeld van voor jezelf beginnen zonder geld met een online praktijk
De online praktijkruimte van mijn moeder, waar mensen online een consult kunnen boeken of kunnen shoppen

Voordelen

 • Je kunt heel Nederland bedienen, in plaats van alleen mensen in je directe omgeving
 • Veel mensen vinden het prettiger om over hun hulpvraag te communiceren via e-mail of WhatsApp: dit maakt het laagdrempeliger om contact op te nemen dan wanneer je langs moet komen

Nadelen

 • Om op deze manier voor jezelf te beginnen zonder geld, heb je natuurlijk wel een diploma of expertise nodig waarin je kunt voorzien
 • Het kan – juist door dat anonieme aspect – lastig zijn om het vertrouwen van je (potentiële) klanten te winnen

Dit is overigens bij uitstek een voorbeeld van een bedrijf dat zonder geld gestart is, maar dat verder groeide door het herinvesteren van de omzet. Zodra de eerste omzet binnenkwam, zijn we begonnen dat stelselmatig te herinvesteren in marketing en uitbreidingen van de website en het assortiment, zodat de maandelijkse omzet steeds verder groeit.

Zo bouwen we stap voor stap aan een steeds winstgevender digitaal bedrijf voor mijn moeder.

En voor mij? Voor mij is het in dit geval vooral een manier om mijn moeder te helpen haar droom waar te maken, maar ik had natuurlijk ook mijn eigen dienst hiermee te gelde kunnen maken. Dat brengt me bij het laatste punt uit deze lijst.

6. Voor jezelf beginnen zonder geld, maar wel met wat je leuk vindt

Als je ergens goed in bent, of iets leuk vindt om te doen, waarom zou je daar dan niet mee voor jezelf beginnen?

Dankzij het internet kun je nu bijvoorbeeld prima geld verdienen met schrijven. Of met het maken van websites. Begin klein en zoek bedrijfjes in jouw directe omgeving die nodig de stap online moeten maken, zoals die praktijk van mijn moeder hierboven.

Zo kun je jouw eigen bedrijfje beginnen zonder geld en het langzaam laten groeien. Klant voor klant. Alles wat je in het begin zijn de dingen die je waarschijnlijk toch al hebt, omdat je een bedrijf gaat starten rondom wat je leuk vindt of toch al regelmatig doet.

Je kunt dus denken aan specifieke services, zoals het schrijven van teksten of bouwen van websites. Misschien ben jij wel heel handig met social media en ga je andere bedrijven daarmee ondersteunen. Voor je het weet ben je jouw eigen online marketing bedrijf begonnen, zonder (veel) geld te hoeven investeren.

Maar je kunt met deze aanpak alle kanten op. Probeer het zo te bekijken: elke unieke vaardigheid – waar andere mensen behoefte aan hebben – is geld waard. Verhuur jezelf bijvoorbeeld als timmerman via werkspot, ga taarten bakken en verkopen via Facebook, of start een online cursus pottenbakken (of waar jij ook maar goed in bent).

En nu?

En nu? Nou, aan de slag natuurlijk! Ben je geïnspireerd geraakt en loop je al over van de ideeën? Laat het even horen in comments of onze gratis community. Daar denkt onze redactie graag met je mee om het starten van jouw bedrijf, ook zonder geld, een succes te maken!

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…