Geld verdienen met schrijven (in het online tijdperk)

Geld verdienen met schrijven betekende vroeger dat je journalist moest worden of een boek uit moest geven. Tegenwoordig is het juist met die beroepen erg moeilijk geworden om een compleet inkomen te verdienen.

Dat neemt niet weg dat geld verdienen met schrijven nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Sterker nog: je hebt meer mogelijkheden dan ooit dankzij het internet.

In dit artikel beschrijf ik een aantal manieren die ik zelf heb gebruikt, momenteel gebruik of ooit nog eens hoop te gebruiken. Hopelijk inspireert het jou om ook online schrijvend iets bij te verdienen!

Snel naar:

Onze tip

Voordelen

Prijs

Affiliate Held plugin

 • Super power je affiliate site

 • Altijd moeiteloos een up-to-date aanbod

 • Meer conversie door krachtige vergelijkingen

Leer van een affiliate pro

Jacko Meijaard is één van de succesvolste affiliate marketeers van Nederland. En jij kunt van hem leren, dankzij zijn online cursus en inspirerende community!

Liever verdienen met crypto?

Altijd al willen starten met beleggen in crypto? Leer de fijne kneepjes en 

geld verdienen met schrijven in 4 online manieren

Geld verdienen met schrijven van boeken / verhalen

Uit ervaring kan ik je vertellen: je geld verdienen als schrijver van verhalen valt niet mee.

Tijdens mijn studie Nederlands werd tijdens een college het klassieke, romantische beeld geschetst van de arme auteur. Als de armoede kunstenaar, op een kale zolderkamer tikkend aan zijn nieuwe roman.

Dat is een overdreven manier om te zeggen: schrijven doe je niet voor het geld, maar voor de kunst van de “ware” literatuur.

Het romantische beeld van geld verdienen met boeken schrijven op de typmachine

Overigens was Ronald Giphart later te gast en hij vertelde dat hij bij het bepalen van het onderwerp voor zijn nieuwe roman wel degelijk rekening houdt met of het gaat verkopen of niet.

Logisch, hij moet er zijn brood mee verdienen.

Maar het punt is dat het steeds lastiger wordt om op deze manier een bestaan bij elkaar te schrijven. Het was al niet voor veel mensen weggelegd, maar het wordt alleen maar lastiger om er tussen te komen bij de gevestigde literaire orde.

Dat komt allereerst door de moordende concurrentie.

Alleen al in 2012 wilden ruim een miljoen Nederlanders schrijver worden. Het zal je niet verbazen dat een heel klein gedeelte van deze mensen ook daadwerkelijk een contract weet te scoren bij een uitgeverij.

Maar zelfs áls je dat lukt, wordt er gewoonweg een stuk minder gelezen dan vroeger. Voldoende boeken verkopen om van rond te komen is dan ook alleen weggelegd voor een heel klein deel van dat heel kleine deel dat überhaupt een boek weet te publiceren.

Zie je waar ik heen wil? Een boek schrijven is bepaald niet de eenvoudigste weg naar je geld verdienen met schrijven. Gelukkig zijn er andere manieren.

4 manieren om (online) geld te verdienen met schrijven

Het internet heeft veel verschillende kansen met zich meegebracht om online geld te verdienen. Ook – misschien wel juist – aan mensen met een vaardige pen.

Want waar met het schrijven van boeken geen droog brood te verdienen valt en het publiek voor kranten en tijdschriften steeds verder terugloopt, is er door de opkomst van het internet meer behoefte aan goede teksten dan ooit.

Niet voor niets zijn er volop trainingen online copywriter, waarin je specifiek leert om te schrijven voor een online en digitale doelgroep.

Er zijn dan ook verschillende manieren ontstaan om online je geld met schrijven te verdienen. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten.

1. Artikelen schrijven voor geld (betaald per artikel of per woord)

Content is ontzettend belangrijk op internet: geen website kan zonder teksten. Daarom is er ook altijd behoefte aan goede schrijvers om die teksten te verzorgen.

Je kunt bijvoorbeeld een carrière als copywriter of content marketeer overwegen, wanneer je schrijvend je geld wilt verdienen.

Vervolgens kun je natuurlijk in dienst treden bij een online marketing bureau of aan de slag gaan op de marketing afdeling van een bedrijf.

Maar, je kunt ook starten met zelfstandig geld bij elkaar te schrijven. Als freelancer kun je bijvoorbeeld opdrachten aannemen van bedrijven die wel teksten nodig hebben, maar die geen copywriter in (volledige) dienst willen nemen.

Het kost tijd en moeite om op die manier een klantenbestand op te bouwen waar je mee rond kunt komen. Gelukkig zijn er websites waar opdrachten verzameld worden, waar jij op kunt reageren om schrijfwerk binnen te slepen. Een aantal websites waar je laagdrempelig opdrachten kunt scoren om geld te verdienen met het schrijven van artikelen:

 1. Textbroker
 2. Sitedeals freelance
 3. CopyRobin
 4. Opdrachten.nl
 5. Freelance.nl
 6. Schrijversgezocht.nl

Dergelijke websites heb ik in het verleden wel gebruikt, maar ik werk nu eigenlijk nog uitsluitend in directe opdracht.

Houd er wel rekening mee dat de verdiensten op dit soort platformen vaak erg laag is. Het platform moet er immers ook iets aan overhouden en de kosten voor klant moeten binnen de perken blijven. Anders is het immers niet concurrerend ten opzichte van reguliere freelancers.

Maar! Wij zijn momenteel bezig om zelf een pool aan te leggen die vergelijkbaar is met deze platformen, maar een betere prijs per uur betaalt. Ben jij als (startende) freelance tekstschrijver op zoek naar een mooie extra inkomstenbron? Stuur dan een mailtje naar tim@onlinemarketing.nl voor meer informatie!

Meestal betalen dit soort websites uit per woord, of tegen een vooraf afgesproken prijs per artikel.

Is je Engels sterk? Kijk dan ook eens in dit aanbod van Engelstalige sites waar je geld kunt verdienen met het schrijven van artikelen.

artikelen schrijven voor geld is waarschijnlijk de meest rechtstreekse manier om schrijvend je geld te verdienen

2. Artikelen schrijven voor geld (inkomsten uit advertenties)

Online worden bakken met geld verdiend uit advertenties. Die advertenties worden getoond bij content: video’s op YouTube bijvoorbeeld. Of artikelen op een website natuurlijk.

Die artikelen kun jij schrijven. Daarom kun je ook een graantje meepikken van die advertentie inkomsten.

Naast de artikelen die jij voor zo’n site schrijft, worden advertenties getoond. Die advertenties leveren geld op voor de website. Als auteur van het artikel verdien jij daar een gedeelte van. Easy, toch?

Voorbeelden van sites waar dit kan zijn:

 1. InfoNu.nl
 2. LeerWiki.nl
 3. Plazilla.com

Net als artikelen schrijven voor geld heb ik deze methode gebruikt, maar doe ik dit momenteel niet meer.

3. Bouw een affiliate website

Met affiliate marketing promoot je producten en diensten van derden. In ruil daarvoor verdien jij een commissie voor elke verkoop die via jouw content wordt gerealiseerd.

Je kunt bijvoorbeeld een website starten rondom een onderwerp waar jij veel vanaf weet. Met een zoekwoordonderzoek achterhaal je waar mensen in die markt naar op zoek zijn. Door daar artikelen over te schrijven en vragen te beantwoorden, probeer je steeds meer mensen naar je website te trekken. In je artikelen plaats je links naar relevante producten, diensten of cursussen. Klikken jouw bezoekers op zo’n link en worden ze vervolgens klant bij de site waar je naar verwijst? Dan verdien jij daar geld mee.

Dat wil zeggen: het moet natuurlijk wel worden geregistreerd dat iemand via jouw artikel naar de site van de verkoper is gekomen. Hiervoor werk je met zogenaamde affiliate links. Er zijn verschillende affiliate (software) producten waar je dit soort links voor in je content kunt vinden.

Om je een idee te geven van hoe zo’n affiliate website eruit kan zien, twee voorbeelden waar ik zelf aan bouw. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel over steps voor volwassenen waarin ik allemaal nuttige informatie geef over steps voor volwassenen en tegelijkertijd enkele producten aanbeveel.

Een ander goed voorbeeld is deze pagina met spirituele cursussen, waar ik een overzicht geef van dergelijke cursussen. Mensen die zoeken naar zo’n cursus komen op mijn pagina terecht, waar ze meerdere opties kunnen vergelijken, doorklikken en bestellen. Waar ik dan weer een deel van de omzet mee verdien.

Dit is momenteel mijn persoonlijke favoriete manier om geld te verdienen met schrijven. Het geeft je namelijk veel creatieve vrijheid om te schrijven over een onderwerp dat jij interessant en leuk vindt. Daardoor is het vaak prima te doen naast een “gewone” baan. En al zul je er niet meteen een volledig inkomen mee bij elkaar schrijven, je bouwt wel langzaamaan een extra inkomstenbron op.

Wil jij ook aan een eigen website beginnen? Lees dan ook onze nieuwe website masterguide, met alle informatie die jij nodig hebt om van je nieuwe site een succes te maken.

Onze tip

Voordelen

Prijs

Affiliate Held plugin

 • Super power je affiliate site

 • Altijd moeiteloos een up-to-date aanbod

 • Meer conversie door krachtige vergelijkingen

Leer van een affiliate pro

Jacko Meijaard is één van de succesvolste affiliate marketeers van Nederland. En jij kunt van hem leren, dankzij zijn online cursus en inspirerende community!

Liever verdienen met crypto?

Altijd al willen starten met beleggen in crypto? Leer de fijne kneepjes en 

Met een affiliate website kun je schrijven over je eigen favoriete onderwerp(en) en daar geld mee verdienen
Met een affiliate website kun je schrijven over je eigen favoriete onderwerp(en) en daar geld mee verdienen

4. Toch een boek schrijven?

Wil je toch proberen geld te verdienen met het schrijven van een boek? Ik kan je geen ongelijk geven. Verhalen blijven voor veel schrijvers het mooiste om te schrijven. En het in de boekhandel zien liggen van een roman met jouw naam erop is voor velen de ultieme droom.

Zoals gezegd is de reguliere weg, via de uitgever, er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden.

Maar ook hier heeft het internet nieuwe kansen gecreëerd. Neem het succesverhaal van Hugh Howey.

Howey is een Amerikaans auteur die er – net als zoveel anderen – tegenaan liep dat het erg moeilijk is om er als ongepubliceerd auteur tussen te komen bij uitgeverijen.

Dus wat deed hij? Zelf zijn boek publiceren als e-pub (een digitaal boek dat je kunt lezen op een e-reader). Zo’n boek kun zelf eenvoudig online verkopen en promoten. Howey verzamelde er een grote schare fans mee. Zo groot zelfs dat hij inmiddels alsnog via de “officiële” kanalen gepubliceerd is en daar een (heel) goede boterham mee verient.

Zelf hoop ik ooit nog eens op deze manier geld met schrijven te verdienen. Eerst dag boek maar eens afschrijven 😉 Voorlopig heb ik vooral veel begonnen projecten die maar niet afkomen.

Onze tip

Voordelen

Prijs

Affiliate Held plugin

 • Super power je affiliate site

 • Altijd moeiteloos een up-to-date aanbod

 • Meer conversie door krachtige vergelijkingen

Leer van een affiliate pro

Jacko Meijaard is één van de succesvolste affiliate marketeers van Nederland. En jij kunt van hem leren, dankzij zijn online cursus en inspirerende community!

Liever verdienen met crypto?

Altijd al willen starten met beleggen in crypto? Leer de fijne kneepjes en 

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…