Je naam uit Google verwijderen? Ja, het kan… [Handleiding]

Vandaag gaan we het eens hebben over iets dat je ook wel anti-marketing kunt noemen. Je naam uit Google verwijderen druist immers in tegen alle instincten van de online marketeer. Je naam verwijderen uit Google? Maar je wilt toch juist zorgen dat je beter gevonden wordt?

Maar natuurlijk gaat het hier verder dan je naam. Naarmate onze maatschappij steeds verder online beweegt, komt er ook meer en meer van onze persoonlijke informatie op het internet terecht. Wat als je – ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek of gewoon voor de lol – jezelf Googelt en informatie tegenkomt die je liever privé houdt?

We’ve got you covered! Hieronder laten we je zien welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jij niet meer wordt gezien door Google.

Nee, je hoeft dus niet meteen een vermomming aan te schaffen of een ander leven te beginnen.

je naam verwijderen uit google is een beter idee dan een vermomming zoals deze aanschaffen

Waarom je naam uit Google verwijderen niet vanzelfsprekend is

Als je dit leest, is de kans groot dat je hier terecht bent gekomen omdat je je naam of andere informatie over jezelf in Google hebt gevonden en wilt weten wat je daar aan kunt doen.

De kans is ook groot dat je vervolgens dit artikel via… jawel… Google hebt gevonden.

En daar wringt nou net de schoen. Wat Google doet is – in de kern – namelijk niets anders dan het indexeren, rangschikken en toegankelijk maken van websites en pagina’s op het internet. Google heeft zelf geen controle over de informatie op de getoonde pagina’s. Normaal gesproken zal de pagina alleen uit de resultaten verdwijnen wanneer de website eigenaar die pagina zelf offline haalt, of actief blokkeert voor zoekmachines.

Natuurlijk zijn er uitzondering, zoals wanneer het artikel of black hat SEO de richtlijnen van Google schaden. Maar normaal gesproken is er voor Google geen enkele reden om een stuk content niet te tonen.

Voorkomen is beter dan genezen

Mogen we eerst nog even een open deur intrappen? Je naam uit Google verwijderen is natuurlijk helemaal niet nodig wanneer die naam er niet in voorkomt.

Ja, dat klinkt (en is) een beetje flauw, maar toch is het belangrijk genoeg om nog eens te benadrukken.

Onthoud dat alles wat je online zet, van reviews en blogs tot posts op fora en social media, in Google terecht kan komen. Alles wat online staat, kan Google vinden.

Denk dus goed na of wat je online zet, ook algemeen gevonden mag worden.

je naam uit google houden begin bij voorzichtig zijn met wat je online plaatst

Je Facebook profiel uit Google houden

Je social media accounts kun je meestal zo instellen dat de informatie in je profiel privé blijft. De instelling “alleen voor vrienden” in je Facebook account zorgt er bijvoorbeeld voor dat zoekmachines niet kunnen indexeren wat jij plaatst. (Onder instellingen -> privacy.)

Dit kun je instellen voor je activiteiten op Facebook, maar ook voor de informatie zoals je woonplaats en contactinformatie.

Je kunt zelfs aangeven dat je helemaal niet wilt dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel. Dat is een aanrader. Zeker wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe baan. Veel werkgevers Googelen namelijk hun potentiële werknemer voor of na een gesprek. Facebook heeft niets met jou in werksfeer te maken, dus zorg er liever voor dat ze hun aandacht focussen op LinkedIn.

Wil je liever dat je LinkedIn (of ander) account ook niet gevonden wordt? Als het goed is vind je in de hulpdocumentatie van ieder sociaal netwerk hoe je dit kunt doen.

Je gegevens verwijderen van een site die niet van jou is

Je kunt nog zo goed je beste doen, soms komt je persoonlijke informatie buiten jouw schuld online. Bijvoorbeeld door de onoplettendheid van iemand anders. Of omdat iemand onbedoeld, goedbedoeld of kwaad bedoeld iets over jou publiceert.

Hoe dan ook, behalve in exceptionele gevallen kun je Google hier niet vragen de content te laten vallen. Google indexeert het web zoals het is.

Daarnaast: op die manier je naam verwijderen uit Google zorgt er nog niet voor dat je niet meer online staat. Je staat nog steeds op die website, waar mensen via Bing, advertenties of rechtstreeks terecht kunnen komen.

Je zult daarom eerst contact moeten opnemen met de website eigenaar. Een verzoek tot het verwijderen van je gegevens zal – behalve in uitzonderlijke gevallen – gewoon opgevolgd worden. De eigenaar moet wel: de online privacy wetgeving beschermt jou hierin.

Nadat de webbeheerder de informatie heeft verwijderd, zal het vanzelf uit Google verdwijnen wanneer de pagina opnieuw gecrawld wordt. Dat gaat automatisch, maar je kunt het wel versnellen met Google’s verwijderingstool.

Hulp van Google bij het verwijderen van gevoelige informatie

In sommige gevallen kun je contact opnemen met Google voor verdere hulp bij het verwijderen van gevoelige informatie. Dat gaat om:

Onder de links vind je verdere informatie over wat je in deze gevallen kunt doen.

Wat als er negatieve informatie over jou in Google verschijnt? (Voor ondernemers)

Iedereen die een bedrijf runt, kent de frustratie van slechte reviews. Zeker wanneer zo’n review onrealistisch, of ronduit gelogen is. Dat geeft een machteloos en onrechtvaardig gevoel. En vaak heb je er weinig invloed op.

Onafhankelijke vergelijkingsplatformen kun je vaak niet zo ver krijgen om de negatieve review te verwijderen. Toch is de eerste stap ook hier weer contact zoeken een aangeven waarom deze review onterecht is.

Bekijk het zo: het platform wil haar bezoekers een zo goed mogelijk beeld geven van de bedrijven die worden besproken. Als iemand onterecht negatief schrijft over jou of je bedrijf, is het ook in het belang van het platform om dat te verwijderen.

Als dat geen optie is, dan is damage controle je beste optie. Ga niet in de aanval, verlaag je niet tot het niveau van de klager. Geef in plaats daarvan zo helder en open mogelijk antwoord op de beschuldigingen. Probeer met de reactie te laten zien wat je écht voor bedrijf bent. Iemand die de negatieve review leest en daardoor gaat twijfelen, zal geheid ook jouw reactie lezen. Dat is dus jouw kans om deze potentiële klant terug te winnen.

Je naam verwijderen uit Google producten

Het kan natuurlijk ook zijn dat je persoonlijke informatie op andere plekken dan zoekresultaten verschijnt. Hieronder vind je – ter afsluiting – een overzicht van Google producten. Per product geven we aan welke informatie het kan bevatten en hoe je het er weer uit krijgt.

Google Maps vertoont vooral zakelijke gegevens van winkels en bedrijven op hun vestigingslocatie. Soms worden echter – onbedoeld – persoonlijke gegevens getoond in plaats van de juiste zakelijke informatie. Als bedrijfseigenaar van de betreffende locatie kun je dat zelf bewerken door te laten weten dat je de eigenaar bent van die locatie, een Google My Business account aan te maken en je gegevens aan te passen.

Meer daarover lees in je in ons artikel over local SEO en natuurlijk in onze gratis zoekmachine optimalisatie masterguide.

Je kunt ook een fout op de kaart rapporteren.

In YouTube kun je een verzoek tot verwijdering van content indienen op basis van copyright of schending van de gebruiksrichtlijnen van Google.

Dankzij Google Street View kun je behalve de “gewone” kaart op Google Maps, ook 360°-panorama’s op straatniveau bekijken. In de regel worden herkenbare aspecten – zoals gezichten en kentekenplaten – onherkenbaar gemaakt. Maar je kunt aanvragen dat foto’s van jouzelf, je huis of je auto volledig worden verwijderd.

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…