Winstgevende (niche) affiliate website maken in [2022] + Voorbeelden

Steeds meer mensen willen graag een affiliate website maken. Want op die manier een passief inkomen opbouwen, dat is voor veel mensen de droom.

Die droom wordt versterkt door de ideaalbeelden van mensen die het met een niche website voor elkaar hebben gekregen.

In dit artikel bespreek ik wat er bij een affiliate website maken allemaal komt kijken en hoe je ook zonder allerlei ingewikkelde online marketing trainingen zelf kunt starten.

We gaan het hebben over het begrip niche website en ik deel wat voorbeelden van niche websites met omzet die ik zelf maakte. Ook het kiezen van het juiste onderwerp, je type content bepalen en je verdienmodel vinden komen aan bod.

Inhoud:

een winstgevende niche affiliate website maken uitgelegd

Heb jij het in je om een affiliate website te maken?

Affiliate marketing is misschien wel dé manier om slapend geld te verdienen met internet. Want als alles eenmaal staat, blijft een afffiliate website geld opleveren. Ook wanneer jij aan de andere kant van de wereld op je strandbedje ligt. Dat is althans het droombeeld dat rondom affiliate en niche websites is gecreëerd.

Als iemand die zelf druk bezig is om op die manier een passief inkomen op te bouwen, word ik altijd een beetje moe van dat ideaalbeeld.

Een affiliate website maken is namelijk in de eerste plaats gewoon hard werken.

Ja, wanneer je al dat harde werk er in hebt gestopt dan kán het heel lucratief zijn. Maar tot die tijd moet je bereid zijn heel wat uurtjes in je niche websites te steken terwijl je daar (nog) niet zo heel veel voor terugkrijgt.

Net zoals je heel rijk kunt worden als voetballer. Je hebt er aanleg en doorzettingsvermogen voor nodig. En ook dan is het geen garantie op succes.

Dat zeg ik niet om je af te schrikken, maar om je bewust te maken dat een affiliate website maken geen manier is om slapend rijk te worden. Wanneer je niet de motivatie hebt om veel tijd in je project te investeren, kun je er beter niet aan beginnen.

En geen zorgen: de kans dat je met het maken van affiliate websites een goede boterham verdient is ook echt wel een stuk groter dan dat je profvoetballer wordt.

Dus heb jij het in je om er alles aan te doen om van jouw affiliate website een succes te maken? Mooi, dan mag je nu verder lezen om te ontdekken hoe je dat aan kunt pakken. En wie weet lig jij er dan inderdaad ooit zo bij…

een affiliate website maken is harder werken dan ze je laten geloven

Veelgestelde vragen

Voor we in de praktijk duiken nog een klein stukje theorie. Gewoon zodat we de begrippen helder hebben.

In dit artikel gebruik ik de termen niche website en affiliate website naast elkaar. Zoals je hierboven hebt kunnen zien: ze zijn niet helemaal hetzelfde. Maar wanneer je voor het eerst een affiliate site gaat maken, raad ik je aan om te beginnen met een niche website.

Waarom? Omdat het met een niche website doorgaans eenvoudiger is om verkeer naar je site te trekken. Dat komt doordat de concurrentie minder groot is. Hierdoor wordt het dus gemakkelijker om resultaten te boeken en daarmee ook om gemotiveerd te blijven!

Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n niche website maken?

Onze tip

Voordelen

Prijs

Affiliate Held plugin

 • Super power je affiliate site

 • Altijd moeiteloos een up-to-date aanbod

 • Meer conversie door krachtige vergelijkingen

Leer van een affiliate pro

Jacko Meijaard is één van de succesvolste affiliate marketeers van Nederland. En jij kunt van hem leren, dankzij zijn online cursus en inspirerende community!

Liever verdienen met crypto?

Altijd al willen starten met beleggen in crypto? Leer de fijne kneepjes en 

Jouw niche affiliate website maken

Goed, tijd om praktisch te worden. Hoe pak je het maken van een affiliate niche website aan? In dit gedeelte bespreken we een aantal belangrijke stappen. Van het bepalen van het onderwerp voor jouw niche website tot het daadwerkelijke maken van de site.

1. De onderwerpen brainstorm

Een succesvolle affiliate website maken valt of staat met het onderwerp dat je kiest. Daarbij zijn een aantal aspecten van belang.

Ten eerste moet er voldoende interesse in het onderwerp zijn. Je kunt nog zo’n geweldige website maken, als de niche zó klein is dat je nauwelijks bezoekers trekt, ga je er natuurlijk nooit geld mee verdienen. Maar maak je markt ook niet te breed. Naar “hardloopschoenen” wordt misschien wel erg vaak gezocht, maar ik kan je garanderen dat je daar niet tussen gaat komen met jouw affiliate website.

Ten tweede moet er natuurlijk wel geld in deze niche zitten. Dat klinkt als een inkoppertje, maar je zou de eerste niet zijn om enthousiast een niche website te bouwen en bezoekers te verwelkomen, om er dan achter te komen dat geld verdienen wel erg lastig wordt. Been there done that. Vraag je dus altijd af: áls de bezoekers straks komen, hoe kan ik dan geld verdienen met dit onderwerp?

Ten derde – en dit is misschien wel de belangrijkste van de drie – moet je zelf interesse hebben in het onderwerp. Natuurlijk is het verleidelijk om te kiezen voor een onderwerp waar je gouden bergen voor je ziet, maar vergeet niet wat ik eerder schreef. Een affiliate site maken is hard werken. Dat moet je vol kunnen houden. En dat wordt een stuk eenvoudiger wanneer je zelf een passie hebt voor waar je over schrijft, of er zelf graag meer over wilt weten.

Aan de slag: begin jouw affiliate marketing pad door te brainstormen over mogelijke onderwerpen voor je niche website. Verzamel onderwerpen waar je al het nodige over weet, of waar je meer over zou willen leren. Waar loop je zelf tegenaan, waar de informatie op internet je tegenvalt? Met welk onderwerp denk jij het verschil te kunnen maken? Gun jezelf de tijd voor deze stap, laat het bezinken, slaap er een nachtje (of een paar) over en kijk wat er in je opborrelt.

Of stuur me een mailtje (tim@onlinemarketing.nl)

2. Research en keuzes maken

Dit is waar je gaat bepalen welk van de ideeën die je in stap 1 hebt verzameld het meeste kans van slagen heeft.

Ik ligt hier drie belangrijke factoren uit om naar te kijken:

 1. Zoekwoordonderzoek
 2. Concurrentie onderzoek
 3. Producten onderzoek

1. Zoekwoordonderzoek

Een zoekwoordonderzoek helpt je om te bepalen wat de concurrentie is rond dit onderwerp. Ook ontdek je of er überhaupt wel genoeg op gezocht wordt en doe je waardevolle inspiratie op om straks over te schreven.

Zoek hiervoor bij voorkeur naar zogenaamde long-tail zoektermen. Dit zijn de zoekopdrachten met drie woorden of meer. Zelf ben ik vooral fan van specifieke vragen, omdat je hier een heel gericht artikel voor kunt schrijven dat veel kans heeft om te ranken.

Een tool die ik van harte aan kan bevelen, is Answer The Public. Voer een onderwerp in en je krijgt een uitgebreid overzicht van de vragen die mensen in Google intikken. Zo krijg je snel een mooi beeld van hoeveel content er rondom jouw niche idee te maken valt.

Een screenshot van hoe een zoewkoordonderzoek met answer the public eruitziet

2. Concurrentie onderzoek

Bestudeer de concurrentie, oftewel: de sites die je bovenaan tegenkomt bij het uitvoeren van dat zoekwoordonderzoek. Staan daar alleen grote en sterke websites? Dan kon het wel eens lastig worden hierop te concurreren. Kom je juist relatief nieuwe websites tegen? Dan is de kans dat het ook voor jou haalbaar is om daar te scoren een stuk groter!

Zelf gebruik ik hiervoor graag Ahrefs, omdat deze tool je in één oogopslag een goed beeld geeft van de kwaliteit van websites die ranken op een bepaald onderwerp. Dat is wel een betaalde tool. Met Ubersuggest kun je gratis een beperkt aantal analyses per dag uitvoeren.

3. Product onderzoek

Inventariseer producten en diensten die je kunt verkopen. Welke producten kun je straks aanbevelen wanneer mensen jouw niche site beginnen te vinden?

Er zijn veel verschillende soorten affiliate software, tools en platformen die je kunt inzetten.

 • Met het Bol partnerprogramma kun je zo’n beetje elk product via Bol.com verkopen
 • Dankzij een tool als LinkPizza heb je op één plek toegang tot alle grote affiliate netwerken (waaronder dat van Bol.com zelf). Lees meer in onze LinkPizza review
 • Via PayPro krijg je toegang tot een groot aanbod van cursussen en andere informatieproducten om te verkopen. Dit type producten levert vaak een veel hogere commissie op dan fysieke producten

3. Platform kiezen en affiliate website maken

Wanneer je hebt besloten in welke niche jij je affiliate website gaat maken, is het tijd om te beginnen. Het is tijd voor misschien wel de belangrijkste stap: hoe en waar ga je jouw affiliate website maken?

Veel mensen kiezen voor WordPress als hun website builder. Een logische keuze om een aantal redenen. Zo is WordPress eenvoudig in gebruik en kun je – ook zonder technische kennis – vrij makkelijk een website online krijgen. Daarnaast biedt het veel vrijheid en mogelijkheden dankzij de vele plug-ins die je kunt koppelen. (Wees wel selectief met wat je inplugt, want te veel plug-ins maken je website trager.)

Voor een uitgebreid overzicht van waar je aan moet denken bij het maken van je site, bekijk onze website zelf maken voor dummies handleiding. Hier ligt ik nog twee opties uit die specifiek geschikt zijn voor het maken van een affiliate marketing website.

 • Acabado is een thema dat is ontworpen door de mannen achter Income School: Jim en Ricky. Deze twee mannen verdienen bakken met geld met affiliate marketing en bouwden dit thema vanuit hun ervaring. Ik pas hem zelf ook graag toe: het thema is snel, overzichtelijk en gemaakt vanuit de affiliate website gedachte. (Overigens kan ik van harte aanbevelen om het YouTube kanaal van Jim en Ricky eens te bezoeken voor de nodige inspiratie).
 • Marketheme is een website builder die (mede) werd ontwikkeld door Nederlands eigen affiliate marketing specialist: Jacko Meijaard. Voor deze builder geld dus hetzelfde als voor Acabado. Het is ontwikkeld door iemand die weet wat je nodig hebt om een goede affiliate website te maken.

4. Gevonden worden

Is je affiliate website eenmaal in de lucht, dan wordt het tijd om voor bezoekers te zorgen. Zonder bezoekers ga je immers ook geen geld verdienen.

Er zijn veel verschillende manieren om mensen naar je website te trekken. In principe heb je immers dezelfde opties als elke andere website of webshop. Denk aan adverteren in zoekmachines, op social media enzovoorts.

In de praktijk is het echter het slimst om in te zetten op organisch bereik. Dat wil zeggen: de gratis posities in de zoekresultaten van Google.

Waarom? Omdat je op die manier (steeds meer) bezoekers naar je website kunt trekken zonder daarvoor te betalen. Dit terwijl je bij de meeste andere opties betaalt voor iedere klik die iemand naar jouw site brengt.

Doordat je met een affiliate website slechts een (kleine) commissie verdient over elke verkoop, is je marge om te adverteren wel erg klein. Daarom draaien mijn eigen niche website volledig op organisch verkeer.

De juiste content

Om organisch verkeer naar je website te trekken, is het belangrijk om de juiste content (bijvoorbeeld artikelen of video’s) te creëren.

Er is een complete tak van online marketing die zich bezighoudt met het op deze manier vindbaar maken van websites. Dat is SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie). Het voert voor dit artikel te ver om daar uitgebreid op in te gaan. Is SEO nieuw voor je? Dan kun je er alles over lezen in onze zoekmachine optimalisatie voor beginners gids.

Voor hier is het belangrijk om te benoemen dat je – zeker in het begin – het beste kunt beginnen met het schrijven over onderwerpen waar nog weinig over te vinden is.

Weet je nog wat ik eerder schreef over het zoekwoordonderzoek en speuren naar long-tail termen, het liefst vragen?

Dit is waarom. Het is namelijk heel wat gemakkelijker om hoog te scoren op “Welke hardloopschoenen voor een marathon” dan op “hardloopschoenen”.

Bovendien is de eerste veel concreter. Je weet beter wat iemand die dat intikt verwacht. Diegene wil concreet advies voor het vinden van de beste schoenen om een marathon op te rennen. Van de andere zoeker is het maar de vraag waar hij of zij precies naar op zoek is. Wil die persoon gewoon windowshoppen? Advies voor de beste hardloopschoenen? Of is hij misschien alleen maar op zoek naar een plaatje om ergens anders voor te gebruiken.

Niet alleen is het makkelijker scoren op een specifiekere vraag als “Welke hardloopschoenen voor een marathon”, maar je kunt ook gerichter producten aanbevelen zodat de kans op een verkoop groter wordt.

Denk aan hardloopschoenen waar je zelf goede ervaringen mee hebt bij het rennen van een marathon, maar bijvoorbeeld ook aan hardlooptrainingen of schema’s die iemand kunnen helpen met de ambitie om een marathon te lopen.

Welk soort content?

Iets anders om over na te denken, is het soort content dat je wilt gaan maken.

Dan doel ik allereerst op het onderscheid tussen tekst en video. Veel affiliate website makers raden aan om op beiden in te zetten. Ik geef er zelf de voorkeur aan om de nadruk te leggen op waar je goed in bent.

Er even van uitgaande dat je geen 40-urige werkweek beschikbaar hebt voor dit project, maar het naast je reguliere baan doet: focus is belangrijk. Je kunt beter één soort content goed doen, dan twee een beetje.

In mijn geval betekent dit dat ik uitsluitend geschreven content produceer. Ben jij juist handig met met filmen en videobewerking? Dan is dat voor jou wellicht de betere keuze. (Check in dat geval zeker even het kanaal van Jim en Ricky dat ik tipte onder punt 3, want zij zijn ijzersterk op YouTube.)

Vervolgens kun je ook binnen het schrijven van artikelen kiezen voor verschillende vormen. Denk aan reviews van producten, blogs waarin je specifieke vragen beantwoord of gidsen waarin je stap voor stap laat zien hoe je iets kunt doen (zoals dit artikel).

Hierin zou ik je aanraden wél voor een gezonde mix te kiezen. In mijn ervaring werkt het bijvoorbeeld goed om een product te reviewen, en daar dan vanuit andere artikelen weer naar te verwijzen.

5. Niche website voorbeelden

Om dit artikel af te sluiten geef ik je nog een aantal voorbeelden van niche websites. Hopelijk helpt het je om een idee te krijgen van hoe zo’n site eruit kan zien en hoe je er geld mee kunt verdienen.

Ook laat ik twee van mijn eigen sites zien en deel ik het gedachteproces dat ik heb gehad bij de opzet van deze niche websites.

Een affiliate website over steppen

Deze website begon ik toen ik een tijdje terug zelf een step kocht voor mijn woon-werkverkeer. Omdat er nog weinig informatie te vinden was over de step voor volwassenen (los van elektrische steps) besloot ik hierover een affiliate website te maken.

niche website voorbeeld steppendoejezo

In het begin probeerde ik meerdere soorten content uit voor deze sites. Ik schreef zowel over elektrische als niet-elektrische steps.

Al snel kwam ik erachter dat de concurrentie op elektrische steps aanzienlijk groter was. Dus besloot ik me meer te specialiseren op de goeie ouwe voet-aangedreven step.

Dat wil dus zeggen dat ik de gekozen niche van mijn website iets bijstuurde, maar in de praktijk schrijf ik nog steeds ook over elektrische steps. De focus ligt er gewoon minder op. Artikelen over elektrisch steppen zie ik nu meer als ondersteuning voor de niet-elektrische content.

Daarnaast besloot ik hierdoor om ook content over kindersteps te gaan maken. Momenteel zijn dat de beste verdieners, samen met enkele specifieke producten die ik heb gereviewd en uitlicht (waaronder mijn eigen step).

Een overzichtje van wat ik gebruik op deze site en goed werkt voor mij:

 • Het Acabado thema dat ik onder punt 3 besprak
 • Poptin voor de pop-up die je ziet in het screenshot, om meer mensen naar mijn best verdienende content te leiden
 • Het Bol.com partnerprogramma zorgt momenteel voor de meeste omzet

Een site over spirituele ontwikkeling

Dit niche website voorbeeld is er een van voortschrijdend inzicht. Deze site begon met een interessante domeinnaam die ik tegenkwam en heb gekocht, omdat ik er een mooi concept voor zag.

Ik begon deze site toen ik nog niet veel ervaring had in online marketing, SEO en het maken van affiliate websites. Daarom heb ik in het begin wat verkeerde keuzes gemaakt, zoals focussen op onderwerpen waar ik nu weliswaar veel bezoekers mee trek, maar weinig mee verdien.

Dat heb ik geprobeerd op te lossen door een aantal artikelen te schrijven waarin ik heel specifiek artikelen of spirituele cursussen aanprijs. Vervolgens promoot ik die artikelen extra op de homegpage en via de chatbot die je rechtsonder in dit screenshot ziet.

Een voorbeeld van een niche website die zich meer richt op informatie producten

Met deze site probeer ik me dus meer te richten op informatieve producten. Dit omdat daar – zoals gezegd – een flink grotere marge op zit en ik het gevoel heb dat dit past bij de doelgroep van deze site.

Dat was overigens puur mazzel (en het moet nog blijken of het klopt), want toen ik aan deze niche website begon wist ik nog niet eens dat het een optie was om cursussen te verkopen op deze manier.

Dit gebruik ik onder meer op deze site:

 • Het affiliate programma van PayPro om informatieproducten aan te kunnen bevelen
 • De Futy chatbot om een simpele bot te maken die mijn bezoekers helpt om de juiste content te vinden

Van niche website tot eigen affiliate product

Om dit artikel af te sluiten, tot slot nog een praktijkvoorbeeld dat laat zien hoe je ook (veel) geld kunt verdienen met je niche website.

Hieronder zie je een screenshot van de Internet Succes Gids van Jacko Meijaard. Dit is een platform waarop hij – zoals je kunt zien – content plaatst waarin hij bepaalde tools en producten reviewt die mensen kunnen gebruiken om succes te behalen op het internet.

Een heel duidelijke niche en doelgroep: mensen zoals jij en ik, die een inkomen willen verdienen door online te ondernemen.

Een affiliate website voorbeeld screenshot

Jacko besloot de ervaringen die hij opdeed in de affiliate markting in te zetten om zijn eigen informatieve product te ontwikkelen. Hij maakte de Affiliate Makreting Revolutie: een stap voor stap training voor mensen die net als hij een passief inkomen wilden opbouwen op het internet. Dat product verkoopt hij nu via zijn eigen website, maar wordt op zijn beurt ook weer door andere affiliate marketeers aangeprezen.

Dit voorbeeld haalde ik aan om je te laten zien dat je natuurlijk niet gebonden bent aan het promoten van andermans producten. Ook jij kunt je eigen product ontwikkelen om meer te verdienen aan het verkeer dat je binnenhaalt.

En aan de slag!

Maar, begin bij het begin en start met een niche affiliate website maken volgens het schema dat we hierboven hebben besproken.

Eerst zorgen voor een solide basis, dan kun je altijd – net als Jacko heeft gedaan – later nog nadenken over nieuwe manieren om meer uit je bezoekers te halen.

Ik hoop dat je inmiddels het nodige enthousiasme (en inspiratie natuurlijk!) hebt opgedaan voor jouw eigen affiliate niche website. Laat je het even weten in de comments?

En heb je verder nog vragen (of wil je gewoon even brainstormen over jouw idee)? Word dan nu gratis lid van onze community, stel je voor en deel jouw idee of vraag. Een mailtje sturen mag ook (tim@onlinemarketing.nl)

Succes!

Onze tip

Voordelen

Prijs

Affiliate Held plugin

 • Super power je affiliate site

 • Altijd moeiteloos een up-to-date aanbod

 • Meer conversie door krachtige vergelijkingen

Leer van een affiliate pro

Jacko Meijaard is één van de succesvolste affiliate marketeers van Nederland. En jij kunt van hem leren, dankzij zijn online cursus en inspirerende community!

Liever verdienen met crypto?

Altijd al willen starten met beleggen in crypto? Leer de fijne kneepjes en 

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…