7 valkuilen voor digital nomads en hoe je ze voorkomt
Werken op afstand, overal ter wereld je laptop openslaan en vooral maximaal genieten naast je werk. Bali, Mexico, Thailand, je ziet de meest fascinerende plekken voorbij komen. Het leven van een digital nomad lijkt soms bijna iets te perfect. Er zijn ook als digital nomad bepaalde valkuilen waar je voor moet waken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je werkdag niet helemaal loopt zoals je had gehoopt of zelfs je hele reis in de war brengen. Als digital nomad in Bali heb ik de 7 valkuilen die ik tegen ben gekomen voor je verzameld. Ik zet ze voor je op een rij en geef je daarnaast tips om ze te voorkomen!
#1 Slecht internet
Internet is essentieel voor een digital nomad. Zonder een goede internetverbinding gaat het uitvoeren van je werk lastig zijn. Als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt zul je er ongetwijfeld een keer last van gaan krijgen. Zeker wanneer er meetings en deadlines op de agenda staan is dit helemaal vervelend. Het is dan zaak zo snel mogelijk weer online te gaan.
Mijn tips voor slecht internet
- Werk alleen op nieuwe plekken wanneer je geen meetings/deadlines hebt: Een slechte internetverbinding is in sommige gevallen echt niet te voorkomen. Er gaan altijd plekken zijn waar je gewoon niet over de snelheid beschikt die je nodig hebt. Het is daarom aan te raden om vooraf goed onderzoek te doen. Er is op internet genoeg informatie te vinden over de meest bekende plekken met de beste internetverbinding. Ga deze testen op dagen waarvan je weet dat het wegvallen van de verbinding geen gigantisch probleem zou zijn.
- Zorg voor een accommodatie met goede wifi: Als back-up adviseer ik je om altijd een accommodatie te regelen waarvan je weet dat de wifi top is. Je kunt hier in geval van nood dan altijd op terugvallen. Daarnaast is het soms ook lekker om helemaal niet op pad te hoeven om aan de slag te gaan.
#2 Afleiding
Mijn meest productieve dagen zijn de dagen waarin ik me volledig kan afsluiten. Ik word niet afgeleid door Jan en alleman, waardoor ik flink stappen kan maken in mijn werk. Aan het eind van zo’n dag, wanneer je staart naar je volledig afgewerkte to-do list, vraag je je af waarom niet elke dag zo is. Afleiding hoort eenmaal bij werken en zeker bij het werk van digital nomads. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je concentratie te verbeteren.
Mijn tips tegen afleiding
- Wees kritisch op je werkplek: Staat de muziek hard en wordt er veel gekletst? Dan is het misschien gewoon niet de ideale plek voor een digital nomad. Hoe leuk het tentje dan ook mag zijn, het is slimmer om op zoek te gaan naar een andere plek.
- Oortje/koptelefoon met noise cancelling: Er zal altijd geluid zijn op de plek waar je zit. Zorg daarom voor goede oortjes of een koptelefoon. Het liefst met noise cancelling, zodat je echt in je eigen wereld zit. Als extra tip geef ik je filmmuziek mee. Dit zorgt in mijn geval voor een top concentratie en het maakt mijn werkdag een stuk spannender.
- Vermijd serveersters: Tussendoor een keer een bakkie koffie is prima. Maar serveersters die constant vragen of je wat te drinken wil is niet ideaal. Ga op zoek naar plekken waar er weinig of geen serveersters zijn. In Bali zijn er bijvoorbeeld tentjes waar je online je bestelling doet, waardoor je tussendoor niet lastig gevallen wordt.
- Zoek op internet: Ga op zoek naar blogs over werkplekken bij jou in de buurt. Over de populairste digital nomad plekken zijn gigantisch veel blogs met tips te vinden.
#3 Slecht meubilair
Met al die die luxe bureaustoelen en statafels in Nederland zijn we eigenlijk maar verwend. Wanneer je een aantal dagen gewerkt hebt op een bamboe stoel merk je pas hoe goed onze kantoren ingericht zijn. Dit zorgt er dan ook tevens voor dat je met zaken als rugklachten te maken kunt krijgen. Niet ideaal natuurlijk wanneer je veel te doen hebt.
Mijn tips voor slecht meubilair
- Massages: Op veel digital nomad locaties barst het van de massagesalons. Af en toe een massage nemen is daarom zeker een aanrader.
- Wandelen: Tussendoor een wandeling maken zorgt er niet alleen voor dat je mentaal jezelf weer oplaadt, maar ook dat je rug weer helemaal losjes aanvoelt.
- Veel rekken: Zit je helemaal vast en wil je geen massage? Dan is het aan te raden om regelmatig te rekken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je weer helemaal ontspant, maar ook dat je spieren er weer klaar voor zijn om aan de slag te gaan. Persoonlijk probeer ik daarom elke ochtend een paar korte rekoefeningen.
- Standaard voor je laptop: Neem als het kan een standaard voor je laptop mee, zodat je deze op de juiste hoogte neer kan zetten. Dit voorkomt een hoop nek klachten.
#4 Tijdverschil
Voor een digital nomad die werkt aan de andere kant van de wereld, speelt tijdsverschil een grote rol. Zeker als online marketeer komt het regelmatig voor dat je een meeting hebt met een klant om de resultaten te bespreken. Zit je net als ik in Bali, dan is het 6 uur (in de winter zelfs 7 uur) eerder. Soms kan dit vervelend zijn en kun je in de war raken. Het is daarom zaak om je tijd goed te managen, zodat je zeker weet dat je deadlines haalt en op tijd bent wanneer je een meeting hebt.
Mijn tips voor tijdverschil
- Nederlandse tijd op laptop: Toen ik mijn laptop in Bali voor het eerst openklapte merkte ik dat mijn laptop op de Nederlandse tijd bleef hangen. Dit leverde eerst wat ergernissen op, maar na een dag of twee merkte ik hoe fijn het eigenlijk was. Ik wist precies hoe lang ik nog had voor meetings en wanneer mijn collega’s ongeveer online kwamen.
- Agenda gebruiken: Plan alles goed in. Met het tijdverschil is het makkelijk om wat te vergeten of door de war te halen. Door alles goed in te plannen heb je altijd alles in één overzicht staan. Dat in combinatie met de Nederlandse tijd op je laptop zorgt voor een goed beeld.
- Klanten attenderen: Attendeer je klanten op het feit dat je in het buitenland zit en dat er een tijdsverschil is. Ik merk dat ze het totaal niet erg vinden om een meeting in te plannen op het moment dat jullie allebei toch al achter jullie beeldscherm zitten. Vergeet natuurlijk niet om een beetje flexibel te zijn, uiteindelijk ben jij degene die zich aan hoort te passen.
#5 Heimwee
Bijna iedereen gaat er vroeg of laat toch last van krijgen: heimwee. Hoe vervelend het ook is, het is menselijk en niet meer dan normaal. Toch kan het je tijd als digital nomad in het buitenland flink verpesten. Mocht het echt niet gaan, dan kan het er zelfs voor zorgen dat je jouw reis eerder af moet breken.
Mijn tips voor heimwee
- Naar ‘thuis’ bellen: Bellen met het thuisfront, vrienden, collega’s of andere bekende personen kan erg helpen. Een bekende stem doet soms wonderen. Let wel op dat je dit niet te vaak gaat doen, dan kan dit een averechtse werking hebben, waardoor je ze juist meer gaat missen.
- Zoek afleiding: Ga op pad en doe wat leuks. Dit zorgt ervoor dat je hoofd niet bezig is met de heimwee en je even je gedachten kan verleggen. Je zult merken dat wanneer je plezier maakt je heimwee automatisch af gaat nemen.
- Nieuwe mensen ontmoeten: Op veel plekken zijn bijeenkomsten met andere digital nomads. Zo kun je gelijkgestemden ontmoeten en nieuwe vrienden maken. Wie weet vind je wel je ideale remote collega.
#6 Technische mankementen
Het kan zomaar voorkomen dat bijvoorbeeld je laptop of telefoon er mee kapt. Niks is vervelender dan technische mankementen wanneer je in het buitenland zit. Echter vallen ze vaak niet te voorkomen. De kans is dus groot dat je er last van gaat krijgen wanneer je langere tijd weg bent.
Mijn tips voor technische mankementen
- Zorg voor reserve: Op mijn reis naar Bali heb ik mijn oude laptop als reserve meegenomen. Ik heb nooit problemen met mijn huidige, maar wanneer ik zonder kom te zitten heb ik een groot probleem. Vandaar dat ik voor mijn belangrijkste apparatuur een reserve mee heb.
- Online backup: Bijna iedereen leeft in de Cloud. Toch is het goed om alles te controleren en waar nodig een back-up te maken. Mochten er problemen ontstaan, kun je overal ter wereld inloggen en bij jouw bestanden.
- Find my…: Heb je een Iphone dan zal deze functie je bekend voorkomen. Het is handig om belangrijke apparaten te registeren of te voorzien van een online tag. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn koffer hiervan voorzien zodat ik altijd weet waar deze is.
#7 Geen structuur
Een fout die veel digital nomads maken, en ook ik de eerste weken verkeerd deed, is geen structuur aanbrengen. Het is de bedoeling dat je tijdens je avontuur ook de nodige uren maakt. Zonder enige structuur ga je dingen vergeten of niet aan al je werkzaamheden toekomen. Structuur is juist belangrijk op het moment dat er overal prikkels om je heen zijn.
Tips om structuur aan te brengen
- Slaapritme: Structuur begint bij het opstaan op een vast moment. Door vooraf te bepalen hoelaat je wekker gaat, kun je het eerste beetje structuur weer aanbrengen.
- Werk vaste tijden: Door vaste momenten te hebben om te werken weet je altijd wanneer je werkdag start en wanneer je klaar bent om te gaan genieten van de plek waar je verblijft. Je werkdagen kunnen elke dag anders zijn, maar plan ze wel van te voren in.
- Rituelen van thuis: Probeer de dingen die je thuis standaard deed ook op bestemming te blijven doen. Lees je elke avond voor het slapengaan en zorgt dit ervoor dat je makkelijk slaapt? Hou dit er dan vooral in.
Wanneer begint jouw avontuur?
We leven in een tijd en werken in een vakgebied waar werken over de hele wereld mogelijk is. Zolang je maar beschikt over een laptop met internetverbinding. De positieve effecten die je als digital nomad ervaart zijn gigantisch. Daarom zouden deze 7 valkuilen geen reden mogen zijn om niet op pad te gaan. Zeker niet nu ik je de tips heb gegeven om deze valkuilen te voorkomen.
Ben jij zelf van plan binnenkort als digital nomad in Bali te gaan leven of wil je liever elders op de wereld dit avontuur aangaan? Ik ben erg benieuwd naar de valkuilen die jij tegen gaat komen en hoe jij er mee om gaat.
Written by
Frank van Dijk FollowFrank is SEO-expert bij Maatwerk Online. Dat werken doet hij meestal op kantoor in Rotterdam, maar hij ging ook het avontuur aan als digitale nomade. Daar schrijft Frank dan ook graag over!