6 linkbuilding tools om je leven gemakkelijker te maken

Natuurlijk weet je wel dat linkbuilding een essentieel onderdeel is van zoekmachine optimalisatie. Toch haal je er tot nu toe nog niet uit wat je wilt. De juiste linkbuilding tools kunnen je helpen om je inspanningen – en daarmee je resultaten – te stroomlijnen.

Zodat je in het nieuwe jaar nu eens wel je doelstellingen op het gebied van linkbuilding en organische vindbaarheid gaat halen.

In dit overzicht zetten we een aantal van onze favoriete linkbuilding tools voor je op een rijtje. Deze tools komen voorbij:

Heb je vragen over één van de tools in het lijstje? Dan mag je ons gerust mailen (info@onlinemarketing.nl).

Gratis alles leren over SEO?

Dat kan, met onze SEO-masterguide!

De beste linkbuilding tools

Voordat we beginnen, wil ik alvast één mogelijk misverstand uit de wereld helpen. De tools in dit lijstje gaan niet automatisch backlinks voor jou bouwen. Daar schiet je namelijk niets mee op: het gaat immers om de kwaliteit van de verzamelde links.

Waar deze linkbuilding tools je wél bij kunnen helpen, is het vinden van geschikte websites om een backlink van te scoren. Of bij het stroomlijnen van je linkbuilding proces, zodat je (veel) efficiënter te werk kunt gaan.

Goed, nu dat uit de weg is: dit zijn wat ons betreft de beste linkbuilding tools voor 2021!

linkbuilding tools die je leven gemakkelijker maken

1. SEOJet

Het lastigste onderdeel van linkbuilding is misschien wel het op een juiste manier verdelen van je aandacht en tijd. Voor een gezond uitziend backlink profiel is het immers belangrijk dat de binnenkomende links op een logische manier zijn verdeeld over de pagina’s op je website.

Met andere woorden: al je inspanningen richten op één of enkele pagina’s werkt vaak averechts.

Helaas kan het daardoor behoorlijk lastig zijn om het juiste evenwicht te vinden. Hoeveel linkbuilding focus je op de homepage? Hoeveel stuur je naar de pagina die je graag bovenaan wilt hebben in Google?

SEOJet is een linkbuilding tool die dit proces een stuk overzichtelijker maakt. Deze tool helpt je:

 • Bepalen welke pagina op je website de volgende backlink nodig heeft
 • Een natuurlijk evenwicht te vinden in je gebruikte ankerteksten
 • De pagina’s die het beste ranken op jouw favoriete zoektermen in te halen en te verslaan

Gebruik SEOJet als je het gok-werk uit je linkbuilding wilt halen en op een gestructureerde manier aan je backlinkprofiel wilt werken.

2. Ahrefs

Ahrefs is zoveel meer dan een linkbuilding tool. Het is een all-in SEO-tool, die niet voor niets voorbij kwam in ons overzicht van de beste online marketing tools.

Ook voor je linkbuilding kun je Ahrefs inzetten, bijvoorbeeld voor:

 • Het vinden van backlink kansen
 • Analyseren van de waarde van potentiële backlinks
 • Tracken van het verloop in je eigen backlinks
 • Interne linkstructuur checken
 • Concurrentie analyses
 • Waarde van websitebezoekers

Gebruik Ahrefs – of een andere all-in-SEO-tool zoals Majestic of SEMrush – voor een totaalinzicht in alle aspecten van je SEO-inspanningen.

3. LinkPizza

Een van de lastigste onderdelen van linkbuilding, blijft toch wel het vinden van websites die naar jou willen verwijzen.

Je kunt natuurlijk uren spenderen aan het mailen van honderden websites, bedelend om een backlink. Maar je kunt ook een campagne plaatsen op een guest posting service als LinkPizza en de aanbiedingen voor backlinks naar jou toe laten komen.

Bijkomend voordeel is dat je ook brede keuze krijgt goed bezochte en gelezen blogs, zodat je ook verwijzingsverkeer kunt overhouden aan je gescoorde backlink. Dat is bij lang niet alle backlinks vanzelfsprekend, maar het maakt je link wel een stuk meer waard. Ook in de ogen van Google.

Ja, daar moet je dan wel voor betalen (al nemen sommige publishers ook genoegen met een gratis product). Maar zeg nou zelf: hoe snel verdient zich dat terug wanneer je een paar plekken naar boven op weet te schuiven in Google?

En hoeveel is het waard dat jij je baas straks kunt laten zien dat je een artikel hebt geregeld op een goed bezocht blog in jullie branche?

Of lees onze LinkPizza review voor een uitgebreidere bespreking van de mogelijkheden.

Gebruik LinkPizza om influencers, bloggers en andere publishers te vinden om jouw merk te promoten.

4. Hulc

Hulc is als linkbuilding tool vergelijkbaar met LinkPizza: het is een marketplace waar publishers en adverteerders met elkaar in contact worden gebracht.

Net als LinkPizza kun je Hulc dus gebruiken om geschikte influencers en bloggers te vinden om over je merk te schrijven.

Hulc is vooral geschikt wanneer je slechts af en toe een linkbuilding campagne wilt voeren, want je betaalt hier een bedrag aan Hulc per geplaatst artikel. Het verdienmodel van LinkPizza is een abonnement structuur. Daardoor zijn ze voor een enkele campagne duurder, maar wanneer je veel van deze service gebruikmaakt worden ze juist goedkoper dan Hulc.

Gebruik Hulc dus wanneer je een enkele linkbuilding campagne op deze manier wilt draaien, maar kies voor LinkPizza als je dit structureel in je marketing wilt integreren.

Pro tip!

Gebruik SEOJet om in kaart te brengen welke backlinks er gebouwd moeten worden en “koop” die vervolgens in via een platform als LinkPizza of Hulc. Op die manier automatiseer je als het ware je linkbuilding door twee tools te combineren.

5. MozBar (gratis linkbuilding tool)

Ben je op zoek naar een gratis linkbuilding tool? Dan is de MozBar jou op het lijf geschreven. Een linkbuilding tool die ik zelf al jarenlang met veel plezier gebruik.

Met deze tool heb je altijd direct een indicatie van de domeinwaarde van een website waarop je zit. Zo zie je in één oogopslag of het de moeite waard is die website door een uitgebreidere tool te halen, of dat het sowieso al zinloos is om hier een backlink op na te jagen.

Gebruik MozBar om snel inzicht te krijgen in waardevolle websites, waar het de moeite waard is om een backlink proberen te krijgen.

6. Slim Googelen

Last but zeer zeker not least: handige manieren om Google in te zetten zijn ook een ijzersterke linkbuilding tool.

Een goed voorbeeld is deze:

 • online marketing + intitle:”schrijf voor ons”

Met die opdracht zoek je naar websites over het onderwerp online marketing, met een pagina waar “schrijf voor ons” in de titel staat. Zo kun je dus gastblog kansen in jouw niche op het spoor komen.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook zoeken naar websites die een verzameling van resources hebben in jouw branche, waar jij tussen zou kunnen staan:

 • online marketing + intitle:”resources”

Of een overzicht van blogs over jouw onderwerp, waar jij je dan ook voor aan kunt melden:

 • online marketing + intitle:”blogs”

Conclusie: welke linkbuilding tools ga jij uitproberen?

Eigenlijk komt het er dus op neer dat de beste linkbuilding tool af hangt van je specifieke wensen.

Zoek je een manier om zelf meer backlink kansen te vinden? Dan zijn de handige manieren van Googelen in combinatie met de gratis MozBar een een effectieve (en vooral: gratis) manier om extra backlink kansen op het spoor te komen.

Wil je er eigenlijk zo min mogelijk omkijken naar hebben? Dan kun je denken aan een combinatie van SEOJet en een platform als Hulc of LinkPizza.

Al is helemaal uitbesteden dan natuurlijk ook een interessante optie. Dan hoef jij je er helemaal geen zorgen meer om te maken. Wij kunnen je helpen daar de juiste partner voor te vinden ?

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…