Wanneer is Google opgericht? (En meer leuke Google trivia vragen)
Google is natuurlijk dé bron van leuke weetjes en feitjes. Je hoeft op een feestje maar verlegen te zitten om de precieze lengte van de Chinese Muur of de precieze tijd van Neil Armstrongs beroemde maanlanding en Google weet raad. Maar hoeveel weet je eigenlijk van deze feitjes machine zelf? Weet jij bijvoorbeeld wanneer Google is opgericht? En wist je dat Google eerst helemaal geen Google heette?
Deze (en meer) trivia vragen over Google vind je in dit artikel. Kun je op het volgende feestje weer fijn strooien met interessante vragen en feitjes. Deze keer over Google zelf.
1. Wanneer is Google opgericht?
Google is opgericht in september 1998, door Larry Page en Sergey Brin. Page en Brin waren op dat moment PhD studenten aan Stanford University. Een van de grootste bedrijven van dit moment vond haar oorsprong als onderzoeksproject.
Het idee van Google was erop gericht om webpagina’s op een betere manier te rangschikken dan tot dat moment gebeurde. Oude zoekmachines keken immers vooral naar hoe vaak een bepaalde zoekterm op een pagina terugkwam. Het doel van Google was om ook veel meer factoren in overweging te nemen. Dit zou de basis vormen voor hoe moderne zoekmachine optimalisatie eruitziet.
Hoe zouden SEO-bezigheden als zoekwoordonderzoek eruit hebben gezien zonder Page en Brin? Het is een interessante gedachte om over door te denken.
2. Hoe heette Google voordat het Google heette?
De naam Google is inmiddels niet meer weg te denken uit het online vocabulaire. Even iets Googelen is dé uitspraak geworden om aan te geven dat je online naar informatie zoekt. Iets Yahoo-en of Bingen is er niet bij.
Toch had het maar zo gekund dat Googelen nooit een onderdeel van ons taalgebruik was geworden.
Page en Brin noemden hun nieuwe zoekmachine aanvankelijk namelijk BackRub, omdat het systeem gebruik maakte van backlinks om te bepalen hoe relevant een website was op een bepaald onderwerp.
Door deze aanpak ben je als SEO tegenwoordig afhankelijk van een goede linkbuilding strategie om vertoond te worden in de zoekresultaten op de SERP.
Hadden we bijna met zijn allen zitten te BackRubben naar informatie op het net.
3. Waar komt de naam Google vandaan?
De naam Google is een verbastering van het woord “googol”. Een googol is de benaming voor 10^100. Oftewel: een één met honderd nullen. Wat je noemt een gigantisch getal.
Die naam werd gekozen om aan te geven dat de zoekmachine grote hoeveelheden informatie zou moeten gaan verwerken.
Die bedrijfsnaam is overigens weer verder verbasterd in ons dagelijks taalgebruik, aangezien de juiste werkwoordspelling is om iets te “Googelen” en niet “Googlen”.
4. Wat is de oorsprong van al die leuke tekeningen en varianten op het logo?
Google komt om de haverklap met leuke en creatieve varianten op het eigen bedrijfslogo op de startpagina. Het is gemakkelijk om te vergeten dat Google zelf ooit ook nog maar een nieuwe website was en dat die traditie dus ergens moet zijn begonnen.
Meestal wordt dat ingezet om de een of andere feestdag, geboortedag of andere belangrijke gebeurtenis te gedenken. Er zijn inmiddels honderden digitale kunstwerkjes, die je hier kunt bekijken.
Deze traditie vindt zijn oorsprong in een simpele “out of office” mededeling van de toenmalige bedrijfsleiders, Page en Brin. De heren plaatsen het Burning Man logo achter de tweede “o” om te laten weten dat ze een bezoek brachten aan dat festival.
5. Voor welk bedrag had Yahoo eigenaar kunnen zijn van Google?
Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar in 1997 bood Google haar zoekmachine aan bij Yahoo voor een bedrag van 2 miljoen dollar. Yahoo sloeg het aanbod af.
Later kreeg Yahoo overigens spijt en kwamen ze terug bij Google met een bod van 3 miljard dollar in 2002. Deze keer was het Google die bedankte.
6. Waar was het eerste kantoor van Google gevestigd?
Google en Silicon Valley, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar het zal je niet verbazen dat de tech-reus van tegenwoordig in iets bescheidener behuizing is begonnen.
Het eerste kantoor van Google was namelijk een gehuurde garage. Later kocht Google de garage en woning en maakt er een soort eerbetoon aan de begindagen van.
7. Wat zijn de vreemdste talen die je kunt kiezen in Google?
Zoals je waarschijnlijk wel weet, kun je instellen in welke taal je wilt dat Google haar resultaten weergeeft en de homepage indeelt.
Nederlands en Engels liggen daarbij voor de hand. Maar er zijn ook een aantal grapjes geprogrammeerd, zoals nu eenmaal de stijl is van Google.
Enkele van de talen die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld:
- Bork, bork, bork! (Gebaseerd op de Swedish Chef van The Muppets)
- Elmer Fudd
- Pirate
- Klingon
(Hint: zorg vooraf dat je goed weet waar je de taalinstellingen weer terug kunt vinden, anders kan het even zoeken zijn omdat de woorden opeens onherkenbaar kunnen zijn.)
Opscheppen met je Google kennis
Alsjeblieft! Voortaan hoef jij niet meer naar Google te grijpen voor het antwoord op de vraag wanneer Google is opgericht. Sterker nog: je hebt nu voldoende munitie om zelf in de rondte te strooien op feestjes. Wat was voor jou de grootste eye-opener over dit miljardenbedrijf? Zelf vind ik het bizar om te beseffen dat Yahoo de technologie die henzelf aan de kant schoof, voor een relatief klein bedrag had kunnen bezitten…
Written by
Ruben de Vries FollowAls SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'