Een WordPress alternatief voor 2021 in 5 simpele website bouwers

Ben jij toe aan een nieuwe website, maar wil je hiervoor niet automatisch naar WordPress grijpen? Dat is helemaal niet zo gek, want een goed WordPress alternatief is tegenwoordig zo gevonden.

In dit artikel zet ik 5 website bouwers voor je op een rijtje, die allemaal prima alternatieven voor WordPress zijn.

Het kiezen van een goede website bouwer is de eerste stap voor het genereren van je online aanwezigheid. Daarin wil je dus niet over één nacht ijs gaan. Je zult veel moeten overwegen voordat je een goede keuze zult kunnen maken.

Voordat we beginnen, twee factoren waar een goed alternatief voor WordPress aan moet voldoen:

  • Eenvoudig in gebruik, zodat jij gemakkelijk aanpassingen kunt doen aan je website wanneer dat nodig is.
  • Snel in gebruik en in prestaties, zodat je niet alleen zelf snel kunt schakelen maar ook je bezoekers snel over je website kunnen surfen.

WordPress blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, doordat je dankzij de talloze plug-ins alle kanten op kunt. Tegelijkertijd is dat ook het gevaar: want met al die toeters en bellen kun je jouw website ook flink vertragen.

Juist daarom is WordPress niet altijd de beste keuze. En juist daarom bespreek ik hieronder de voor- en nadelen van 5 WordPress alternatieven om jouw business online te krijgen.

Inhoud:

Nieuwe website? Lees dit eerst!

Een compleet en gratis handboek om van jouw nieuwe site een groot succes te maken ?

WordPress alternatief website builders

1. Zyro

Zyro is zeer eenvoudig om te gebruiken. Je hebt geen ontwerp of codeer vaardigheden nodig voor het maken van een website met Zyro. Ook biedt het platform hosting voor je website aan. De website bouwer is ontworpen om je te leren hoe je snel een website kunt maken. De bouwer biedt kunstmatige intelligentie tools aan en heeft een grote verzameling afbeeldingen die je volledig gratis kunt gebruiken zodat je je site aantrekkelijker kunt maken.

Met Zyro kun je snel en probleemloos een basis website bouwen. De website bouwer biedt vele functies en betaalbare plannen aan die ervoor zorgen dat elke site out-of-the-box en mobielvriendelijk is. En dat is nog niet alles, met de betaalde abonnementen kun je een webshop maken en je krijgt een gratis domeinnaam.

Zyro is op dit moment beschikbaar in veertien talen, waaronder Nederlands, Vietnamees en Spaans. Het is een perfect platform voor beginners die geen complexe website willen hebben.

Voordelen van Zyro als WordPress alternatief:

  • Het platform is extreem makkelijk om te gebruiken.
  • Je kunt binnen een uur een webshop maken.
  • Zyro brengt geen commissies in rekening.

Nadelen van Zyro:

  • Sommige functies zijn nog in ontwikkeling.
  • Doordat het een nieuw platform is, zijn er nog niet heel veel templates beschikbaar.
Zyro als alternatief voor WordPress

2. Wix

Een opvallende functie van Wix is de uitstekende drag-en-drop sitebouwer. Deze functie maakt het eenvoudig om professionele websites te maken met slechts basis computerkennis en een eenvoudig te gebruiken WordPress alternatief.

Wix biedt webhosting en domeinnamen aan, en heeft honderden gratis templates waarmee je van alles kunt maken. Het platform is beginners vriendelijk, schaalbaar, en het is makkelijk om extra functies zoals e-commerce en fotogalerijen toe te voegen. Basis Wix-functies zijn gratis, maar als je professionele functies wilt, zoals je eigen domeinnaam of e-commerce, dan zul je moeten upgraden. Bovendien moet je onthouden dat je niet van template kunt wisselen wanneer je website live is.

Voordelen van Wix als alternatief voor WordPress:

  • Het platform is eenvoudig in gebruik.
  • Veel betaalopties worden ondersteund.
  • Er worden geen commissies in rekening gebracht.

Nadelen van Wix:

  • De mobiele reactiesnelheid is niet optimaal.
  • De laadtijden zijn traag.
  • Personalisering ontbreekt, er zijn veel elementen die niet aangepast kunnen worden.
wix als website bouwer

3. Squarespace

Squarespace heeft meer dan 100 geavanceerde thema’s die reageren op verschillende apparaten. De website bouwer heeft een unieke manier om producten te verkopen; elk detail krijgt veel aandacht, vanaf de ontwerpen en afbeeldingen tot aan lettertypen. De perfectie van elk aspect van Squarespace maakt de startpagina uitzonderlijk mooi.

De templates zijn volledig responsief voor mobiele apparaten, waardoor het als WordPress alternatief in ieder geval niet onder doet op het gebied van krachtige en stijlvolle templates.

De bouwer biedt bij elke geregistreerde domeinnaam gratis SSL aan. En je kunt erop vertrouwen dat beveiliging belangrijk is. Squarespace heeft geen gratis opties voor de lange termijn, en de proefperiode is slechts twee weken. Ook is het geen makkelijk platform voor beginners, omdat sommige functies niet direct worden opgemerkt.

Voordelen van Squarespace als WordPress alternatief:

  • De website templates van Squarespace zijn allemaal ontworpen door professionals.
  • Het platform is vrij van advertenties.
  • De blogfunctie is heel goed.

Nadelen van Squarespace:

  • Het is een premium platform, maar hierdoor is het platform ook aan de duurdere kant.
  • Het platform kan ingewikkeld zijn voor beginners.
  • De laadsnelheid van het platform is niet optimaal.
squarespace als wordpress alternatief

4. Shopify

Shopify maakt geen gebruik van de standaard drag-en-drop bouwer; alle bewerkingen op Shopify websites worden gemaakt met behulp van een tekstinvoer interface. Maar het platform is super eenvoudig om te gebruiken.

De website bouwer is zeer intuïtief, waardoor je snel en probleemloos een website zult kunnen maken. Shopify heeft meer dan 100 templates. Het platform heeft een geweldige verzameling thema’s die je website een prachtige uitstraling zullen geven.

De ontwerpen van shopify zijn mobiel responsief. Hoewel Shopify prachtige thema ontwerpen heeft, hebben de meeste een behoorlijk hoog prijskaartje. Ook heeft Shopify slechts een gratis proefversie van twee weken, hierna zul je moeten betalen. Voor het aanpassen van de thema’s heb je enige codeer kennis nodig.

Voordelen van Shopify als alternatief voor WordPress:

  • Het platform is zeer gebruiksvriendelijk.
  • Er zijn veel tools en add-ons beschikbaar.
  • Shopify heeft bijna 200 website en webshop templates beschikbaar voor hun gebruikers.
  • De snelheid en de up-time van het platform zijn betrouwbaar.

Nadelen van Shopify:

  • Het platform heeft een hoger prijskaartje.
  • Het platform is vooral gericht op e-commerce, hierdoor is het maken van niet op e-commerce gerichte content lastiger.
  • SEO is niet geoptimaliseerd.
  • Er zijn geen meerdere taalopties beschikbaar op het platform.
shopify als alternatief voor wordpress

5. Weebly

Weebly is een populair alternatief voor WordPress vanwege de gedurfde en mooie thema’s die kunnen worden aangepast aan je persoonlijke behoeften. De website bouwer is eenvoudig om te gebruiken en je zult alles zonder problemen kunnen vinden.

Het platform heeft een ingebouwde code-editor waarmee je heel veel kunt aanpassen op je website. Als je kennis van HTML of CSS hebt, geeft Weebly je de mogelijkheid om dit te gebruiken. Weebly host alle websites die op hun platform gebouwd zijn, dit is een voordeel omdat websites snel zullen laden en geoptimaliseerd zullen zijn.

Het platform heeft een zeer intuïtieve drag-en-drop editor. De bouwer heeft ongeveer 50 thema’s die mobielvriendelijk, eenvoudig en stijlvol zijn, en schakelen tussen thema’s is ook mogelijk. Echter heeft Weebly niet veel template ontwerpen, en dit beperkt je. Ook heeft het platform geen ADI-optie en je zult je site handmatig moeten maken.

Voordelen van Weebly als WordPress alternatief:

  • Het platform is betaalbaar. Je kunt zelfs gratis aan de slag gaan.
  • Je kunt ervan uitgaan dat je e-commerce winkel supersnel geladen wordt.
  • Onboarden zal soepel verlopen.

Nadelen van Weebly:

  • De bouwer is niet bedoeld voor grote sites met veel pagina’s.
  • Het platform is minder geschikt wanneer je met e-commerce aan de slag wilt gaan.
  • Het zal niet makkelijk zijn om over te stappen naar een ander platform.
weebly als website bouwer

Conclusie: wat wordt jouw WordPress alternatief?

Of het nu je eerste wordt of een vervanging van een bestaande site: een website bouwen kost tijd. De tool waar je dat hele proces mee gaat doorlopen, is dan ook één van de belangrijkste keuzes die je in dit proces maakt.

Tegenwoordig hebben we dankzij goede website bouwers geen uitgebreide programmeerkennis meer nodig. WordPress was daarin lange tijd de heilige graal, maar inmiddels zijn er meer goede website bouwers beschikbaar om uit te kiezen.

Wat is voor jou hét WordPress alternatief uit deze lijst? Of heb ik er misschien eentje over het hoofd gezien die volgens jou niet mag ontbreken? Laat het even horen in de comments ?

Written by

Patty Klaver Follow

Patty werkt als content manager voor SDK Marketing, waar zij zich elke dag bezighoudt met de laatste ontwikkelingen op het gebied van content marketing, copy en al het andere dat met (digitale) tekst te maken heeft.

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…