8 andere zoekmachines dan Google en hun voordelen

Je zou soms wel eens vergeten dat er nog andere zoekmachines dan Google bestaan. Als je iets wilt weten is “even Googelen” waarschijnlijk de eerste oplossing die in je opkomt. Met een marktaandeel van ruim 90% en meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag is Google niet voor niets met afstand de meestgebruikte zoekmachine.

De woorden Google en zoekmachine lijken daardoor soms wel synoniemen van elkaar. Toch zijn er ook nog andere spelers onder de zon. En een aantal daarvan zijn zeker de moeite waard om eens te proberen of om (als marketeer of ondernemer) in de gaten te houden.

In dit artikel zetten we de belangrijkste andere zoekmachines dan Google voor je op een rijtje. Ook bespreken per zoekmachine natuurlijk de voordelen die ze bieden en waarom ze de moeite van het proberen waard zijn.

Met deze lijst zit je nooit meer om een antwoord verlegen. Daar gaan we!

andere zoekmachines dan google om ook eens te proberen

Algemene zoekmachines anders dan Google

Deze zoekmachines richten zich – net als Google – op algemene zoekintenties. Voor wie eens iets anders wil proberen dan dat eeuwige ge-Google dus…

Ecosia

We beginnen met een heel tof alternatief voor Google. Met Ecosia plant je namelijk bomen door het uitvoeren van zoekopdrachten.

Huh? Ja, dat las je goed.

Net zoals Google geld verdient aan gebruikers, doet ook Ecosia dat. Het verschil is dat dit bedrijf de gemaakte winst besteed aan het planten van bomen.

De teller op de homepage die zienderogen oploopt en laat zien hoeveel bomen er geplant zijn, is in ieder geval alvast om erg vrolijk van te worden!

Ecosia is een andere zoekmachine dan google waarmee je bomen plant door te zoeken

DuckDuckGo

DuckDuckGo is een zoekmachine met een missie die er prat op gaat dat de privacy van de gebruiker er veiliger is dan in andere zoekmachines. Ze presenteren zich als zoekmachine die je zoekgedrag en resultaten niet trackt of personaliseert.

Search Encrypt

Net als DuckDuckGo staat ook bij Search Encrypt het belang van privacy en privé houden van je surfgedrag centraal.

Dogpile

De missie van Dogpile is om jou in één keer de top resultaten van de drie grootste zoekmachines te geven. Zo zou je dus niet Google, Yahoo en Bing (want om die drie gaat het) meer los te hoeven bezoeken.

Nadeel is wel dat het er – zeker door de grote hoeveelheid advertenties – wat chaotisch uit ziet allemaal.

Gespecialiseerde zoekmachines

Soms heb je al een wat specifieker doel voor ogen met je zoekgedrag. Dan kan een zoekmachine zoals hieronder – die specifiek bedoeld is voor een bepaald soort zoekopdracht – uitkomst bieden.

Keyhole

Dit is een zoekmachine die zich heeft gespecialiseerd in social media. Met keyhole kun je zoeken op hashtags, sleutelwoorden, @mentions en url’s. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zoeken wie de url van je laatste blog heeft gedeeld, maar ook op interessante content ideeën komen voor je eigen social media strategie.

Blog Search Engine

De naam verraadt het al een beetje, maar met Blog Search Engine kun je specifiek zoeken naar blog posts in relatie tot jouw niche of werkgebied.

Andere zoekmachines dan Google voor afbeeldingen

We sluiten deze lijst af met twee persoonlijke favorieten die zich specifiek richten op misschien wel de grootste uitdaging voor menig website beheerder: mooie en gebruiksvrije afbeeldingen.

In Google kun je aangeven dat je alleen afbeeldingen wilt zien die “vrij zijn voor commercieel hergebruik”, maar de kwaliteit van die beelden houdt meestal niet over.

Gelukkig zijn er ook twee geweldig goede sites met bakken schitterende beelden, die je gewoon mag gebruiken.

Unsplash

De eerste is Unsplash. Je kunt door verschillende categorieën bladeren, maar de zoekfunctie werkt echt top. Vul een kernwoord in en ontdek zelf hoeveel mooie beelden Unsplash te bieden heeft!

andere zoekmachines dan google die beter zijn in afbeeldingen die je kunt gebruiken

Pexels

Wanneer ik in Unsplash niet vind wat ik zoek, wijk ik standaard uit naar Pexels. Het concept is hetzelfde, maar met een volledig eigen collectie aan al even mooie afbeeldingen. Daarmee zijn Unsplash en Pexel dus de perfecte aanvulling op elkaar en in ieder geval allebei een goed alternatief voor Google als het op afbeeldingen aankomt.

Written by

Ruben de Vries Follow

Als SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'

Echt verder groeien?

Word gratis lid van de community

Een online groep van mensen zoals jij, die willen groeien, sparren en samen oplossingen willen vinden voor wat je in de weg staat om online succes te halen…