14 Google easter eggs om te zoeken als de paashaas dit jaar binnen blijft
Zit in de achtertuin naar paaseieren zoeken met de familie er dit jaar niet in? Dan ga je toch lekker op jacht naar easter eggs op internet? We hebben het internet afgestruind naar de bekende (en minder bekende) easter eggs op Google.
Natuurlijk hebben we ze ook even voor je getest, zodat je op deze easter eggs lijst alleen maar actieve online paaseieren vindt.
Inhoud:
- Wat zijn easter eggs?
- De 14 tofste Google easter eggs
- Google Maps
- Nog meer virtuele eieren om te zoeken deze Pasen
En ook binnen het lijstje van 14 kun je op zoek naar een Google easter egg. We hebben een “SEO trucje uit de oude doos” verstopt op de pagina. In de tijd dat Google nog niet zo slim was als nu, zou die nog wel eens zijn ingezet om te ranken op een zoekwoord dat echt bij dit artikel past.
Gevonden? Laat dan even een reactie achter (vermijd de comments dus als je nog op zoek wilt!)
Wat zijn easter eggs?
Easter eggs zijn grapjes of boodschappen die zijn verborgen in (meestal elektronische) content, zoals een film, website, game of computerprogramma. Net als de gekleurde Paaseieren waar ze naar zijn vernoemd, moet ernaar gezocht worden, maar kun je ze ook bij toeval tegenkomen.
Net als dat paasei dat je na maanden weer achter de wasdroger tegenkomt omdat je was vergeten dat je hem had verstopt, zeg maar.
Soms zijn deze verborgen boodschappen alleen te begrijpen wanneer je een “insider” bent. Een goed voorbeeld hiervan is het verschijnen van buitenaardse wezens van de planeet van E.T. in de Star Wars film The Phantom Menace (beiden films van George Lucas). Was je niet bekend met E.T., dan herkende je de wezentjes in de intergalactische bijeenkomst niet.
Deed je dat wel, dan herkende je de grap. I see what you did there, George Lucas!
De oorsprong van easter eggs in software
Hoewel een easter egg kan worden verstopt in ieder stuk content, dus ook boeken of muziekstukken, vinden we ze meestal terug in een computerlandschap. Het gebruik van de term voor verborgen boodschappen, komt dan ook uit de game industrie.
Het eerste elektronische paasei werd verstopt in de game Adventure, voor de Atari 2600, door programmeur Warren Robinett. Dit deed hij omdat Atari in die tijd weigerde om de naam van haar programmeurs te noemen in de credits van een game, uit angst dat een concurrerend bedrijf met hen aan de haal zou gaan.
Robinett was het niet eens met dit gebrek aan erkenning. Daarom verstopt hij de boodschap “Created by Warren Robinett” (gemaakt door Warren Robinett) in de code die hij schreef voor het spel. Iemand zou deze boodschap alleen te zien krijgen wanneer hij met zijn avatar (het poppetje in de game) over een specifieke pixel zou bewegen, waarmee een geheime kamer werd geopend waar deze digitale handtekening te vinden was.
Toen dit aan het licht kwam, wilde Atari deze easter egg aanvankelijk verwijderen en de game opnieuw uitgeven. Uiteindelijk werd besloten dat dit te duur zou zijn en werd het verstoppen van dit soort boodschappen in volgende games juist aangemoedigd, waarbij ze werden omschreven als “easter eggs for the consumers to find” (paaseieren die de klanten moeten vinden).
Online easter eggs van Google
Het internet, en dan met name Google, is natuurlijk de uitgelezen plek om iets te verstoppen. Een inmiddels klassiek grap is niet voor niets:
‘Wat is de beste plaats om een lijk te verbergen? De tweede pagina van Google.’
Ha, lachen gieren brullen, maar dan toch zeker wel als een boer met kiespijn. Dat zal iedereen beamen die door linkbuilding en SEO optimalisatie bloed, zweet en tranen heeft gestoken in het proberen op de eerste pagina te komen.
Dat neemt niet weg dat Google – die zich normaal toch voornamelijk richt op het beter vindbaar maken van informatie – ook niet vies is van iets verstoppen voor haar gebruikers.
De 14 tofste Google easter eggs van dit moment
Helaas worden we in Nederland een beetje achtergesteld. Veel van de onderstaande online easter eggs werken alleen als je de Engelse zoekterm gebruikt.
Is dat niet jouw kopje thee? Pak er dan een goede kop koffie bij en zoek in de lijst naar de paaseieren waar (NL) achter staat.
En niet vergeten: ergens tussen deze Google easter eggs hebben we ook ons eigen easter egg verstopt. Een herinnering aan de tijd dat Google nog niet zo slim was als nu en trucjes als dit “verstopte ei” nog werden gebruikt door SEO’s om hoger te scoren op een zoekwoord.
1. Askew
Google op “askew” en je krijgt niet alleen direct de Google vertaling (scheef) te zien, maar Google laat je ook in de layout ervaren wat dit woord betekent.
Wel wat vreemd wanneer je niets vermoedend opzoek bent naar de definitie van “askew” en op deze Google easter egg stuit.
2. Blink HTML
Google maakt op de SERP de hits met jouw zoekterm altijd al dik gedrukt, zodat ze extra opvallen. Bij een zoekopdracht naar “Blink HTML” krijg je meteen voorproefje van wat die code kan doen.
3. De Google Chrome Dino Game
Google Chrome heeft waarschijnlijk één van de weinige functies die het tot een leuke gebeurtenis maakt wanneer je internet plotseling wegvalt, omdat je dan het verslavende dino spel kunt spelen.
Wat is jouw highscore? Die van mij is tot nu toe 709 (zie hier het bewijs). Dat moet toch te verslaan zijn…
Ken je deze nog niet? Schakel de wifi van je laptop maar eens uit en probeer een nieuwe pagina te open. Er verschijnt dan, boven de mededeling dat je een internet hebt, een dino figuurtje. Druk op het pijltje omhoog, en het spel begint.
4. (Definitie) Anagram (NL)
Wanneer je zoekt op één van deze opdrachten, maakt Google er zelf direct een anagram van in de “bedoelde je misschien dit optie”. Niet heel nuttig. Wel creatief.
5. Conway’s Game of Life
Wanneer je googelt op deze zoekterm, verschijnt er een groepje kleine vierkantjes. Dit groepje vormt verschillende patronen en verspreid zich over de pagina.
De “game of life” is een door de Britse wiskundige John Horton Conway ontwikkelde “cellulaire machine”, waarin een groep cellen zich zelfstandig ontwikkeld vanuit een bepaalde beginwaarde.
Veel “spel” is er overigens niet, want als het eenmaal is gestart is er geen input meer nodig.
6. Do a barrel roll
Deze legt zichzelf het beste uit. Typ maar in in Google en zie wat er gebeurt.
Dit is met recht een Google easter egg, want om hem te ontdekken is er een vrij specifieke opdracht nodig. Het laat je afvragen wat er nog meer is verborgen in de achterkant van Google…
7. Bletchley Park (NL)
Wanneer je in Google zoekt naar “Bletchley Park” lijkt het alsof de naam die onder Google Maps verschijnt eerst moet worden gedecodeerd.
In de Tweede Wereldoorlog was het landgoed Bletchley Park de plek waar beroemde wiskundigen als Alan Turing werkten aan het kraken van Duitse gecodeerde boodschappen.
8. Pirate Language
Klik in Google (onder het zoekvenster) op “instellingen” en kies dan voor “talen”. Selecteer “meer weergeven” onder de vraag welke taal Google moet gebruiken.
In die opsomming vind je ook “Pirate” terug. Selecteer die en je standaard opdrachten in Google zien er opeens heel anders uit.
Het terugveranderen van de Pirate Language kan nu even zoeken zijn. “Me Likes an’ Dislikes” zijn je nieuwe instellingen.
9. Direct bruikbare easter eggs
Op meerdere websites werden ook deze zoekopdrachten vermeld als Google easter egg:
- Coin Flip
- Metronome
- Spinner
- Bubble level (alleen op smartphone)
Maar wat Google hier toont is in feite niet meer dan wat ze voor alle zoekopdrachten proberen te doen. Namelijk een direct bruikbaar zoekresultaat tonen zodat je de SERP niet meer hoeft te verlaten.
Wat nog wel “easter eggy” is, is dan overigens dat je bij “spinner” nu de keuze hebt tussen twee verschillende soorten. Voor als je die goeie ouwe fidget spinner was vergeten (best ideaal voor een paasweekend thuis…)
10. Text Adventure
Dit klonk als zo’n mooie Google easter egg! Bij mij werkt hij helaas niet, bij jou wel? Laat het dan even weten in de comments, want ik ben erg benieuwd of hij gewoon verwijderd is of dat het aan mij ligt.
Googel naar “Text Adventure”. Klik met rechts op de SERP en kies “inspecteren”. In de verschijnende sidebar, kies je onderin voor “console”. Nu zou er een lijst met instructies moeten verschijnen, waarin je gevraagd wordt of je een spel wil spelen. Reageer met “yes” en het spel begint.
11. Letterlijk een ei uit Google halen
Wist je dat je ook rechtstreeks in Google grafieken kunt laten maken? Dat is natuurlijk alleen een leuk spelletje als je van Wiskunde houdt, maar de ontdekker van dit (letterlijke) Google easter egg verdient wel degelijk respect!
Zoek op deze formule: 1.2+(sqrt(1-(sqrt(x^2+y^2))^2) + 1 – x^2-y^2) * (sin (10000 * (x*3+y/5+7))+1/4) from -1.6 to 1.6 en je ziet wat ik bedoel.
12. The number of horns on a unicorn
Mocht je nog twijfelen hoeveel hoorns een eenhoorn eigenlijk heeft, dan toont Google je bij deze zoekopdracht direct een rekenmachine met het juiste antwoord.
Voor de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy fans onder ons: dat werkt ook wanneer je Google vraagt naar “The answer to life, the universe, and everything”.
13. Arcade klassiekers (NL)
Ook leuk voor een Paasweekendje thuis: arcade klassiekers spelen, rechtstreeks in Google! Zoek op de namen van een van deze games en je kunt direct aan de slag:
- Pacman
- Snake
- Solitaire
- Boter, kaas en eieren
14. Marquee HTML
Net als een aantal andere vermeldingen in deze lijst, laat deze Google easter egg direct zien hoe de toepassing van deze HTML eruitziet.
Wil jij nog meer leuke Google feitjes? Lees dan ook ons artikel over wanneer Google is opgericht (en andere leuke Google trivia).
Klassieke Google Maps easter eggs die niet meer te vinden zijn
Ook Google Maps was ooit een goudmijn voor wie op zoek was naar een leuke online easter egg. Helaas zijn ze inmiddels verdwenen. Misschien heeft het een of andere genie de aanwijzingen wat te letterlijk genomen en is verdronken, waarna het te gevaarlijk werd geacht.
Maakte je bijvoorbeeld een routebeschrijving van Australië naar de VS, dan kon je zomaar worden aangeraden om met een kajak de Grote Oceaan over te steken. Ook kon je bij een reis van de ene kant van Loch Ness naar de andere kant kiezen voor een tochtje op de rug van Nessie.
Maar, mijn persoonlijk favoriet was toch wel deze:
Wil je weer helemaal up-to-date zijn over wat er wel en niet kan met Google Maps? Dan moet je toch eens een online marketing cursus SEO overwegen 😉
Nog meer virtuele eieren om te zoeken deze Pasen
Heb je niet genoeg aan de Google easter eggs voor deze Pasen? Dan heb ik tot slot nog wat andere easter egg verwante tips voor je.
Ready Player One
De ultieme virtuele easter egg zoektocht.
Die zoektocht speelt zich af in Oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt de maker drie sleutels in het spel verstopt te hebben. Wie de sleutels vindt, erft Oasis. De aanwijzingen zijn verborgen in de popcultuur van the eighties.
Te bestellen als boek of als film. Vooral het boek is echt een aanrader als je van spannende verhalen en “nerdcultuur” houdt.
Zork
Een spel uit de begindagen van de computer. Text-based, dus zonder de flitsende graphics van vandaag, maar niet minder aangrijpend.
Hier kun je het spelen in een emulator. Je begint in een open veld, bij een brievenbus. Aan jou de taak om door het spel te navigeren door simpele commando’s in te typen.
Dat is even wennen. Zo herkent de computer “go north” wel, maar “move north” of “move up” (zoals je misschien met de pijltjes van je toetsenbord gewend bent) niet.
Ook hier is, in het bos ten noorden van het huis, een ei met juwelen verstopt, maar het meeste avontuur vind je in het huis. Succes!
Gamification in je online marketing
Google komt natuurlijk niet zomaar met die easter eggs. De kracht van een spel element toevoegen aan je online aanwezigheid mag niet worden onderschat. Het werkt boeiend, houdt mensen langer op je website en laat ze op een actieve manier bezig zijn met je merk, waardoor de kans dat je “blijft hangen” flink toeneemt.
Dit jaar verschijnt “Gamification for Dummies“.
Written by
Ruben de Vries FollowAls SEO-fanaat geïnteresseerd in alles omtrent online marketing. Eigenaar van OnlineMarketing.nl sinds 2015 en sinds 2012 bezig met het helpen van bedrijven met als grootste doel: 'Groei door online marketing!'